Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να βρεις υλικό για τη Βιολογία Α Γυμνασίου. Συγκεκριμένα παρουσιάσεις μαθημάτων, βίντεο, φύλλα εργασίας, εργαστηριακές ασκήσεις.
Το υλικό θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Η οργάνωση της ζωής
Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών, το φυτικό και το ζωικό κύτταρο, οργάνωση των πολυκύτταρων οργανισμών, αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές.
Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών
Παρουσίαση σχετική με την οργάνωση της ζωής και τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των οργανισμών που τους διαχωρίζουν από την άβια ύλη. Σύνδεσμος.
Το κύτταρο
Παρουσίαση για τη βασική μονάδα της ζωής, με βασικές πληροφορίες για το ζωικό, το φυτικό κύτταρο και για τα οργανίδια που περιέχονται σε αυτά. Σύνδεσμος.
Πώς μοιάζει, αλήθεια, το κύτταρο όταν το παρατηρούμε με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου; Μια κατατοπιστική παρουσίαση. Σύνδεσμος.
Ένα ταξίδι στον θαυμαστό, μικροσκοπικό όσο και πολυπλοκο εσωτερικό κόσμο του κυττάρου, με τη βοήθεια καλοδουλεμμένων animations. Σύνδεσμος.
Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών και ζωικών κυττάρων, στο εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου. Περιλαμβάνεται παρουσίαση με οδηγίες μικροσκόπησης και φύλλο εργασίας. Σύνδεσμος.
Η οργάνωση των πολυκύτταρων οργανισμών
Πώς φτάνουμε από το κύτταρο στον οργανισμό; Ποιες είναι οι βασικές δομές που τον συνθέτουν; Πληροφορίες για τον τρόπο που οργανώνονται οι πολυκύτταροι οργανισμοί. Σύνδεσμος.
Στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας συναντάμε μεγάλη ποικιλία ζωντανών οργανισμών. Λέμε πως το πλανητικό οικοσύστημα διαθέτει μεγάλη βιοποικιλότητα. Με ποιον τρόπο οι επιστήμονες ταξινομούν τους οργανισμούς, με βάση τα κοινά τους χαρακτηριστικά; Σύνδεσμος.
Έναυσμα προβληματισμού κι ένας ακόμη τρόπος να προσεγγίσει κάποιος την έννοια της ισορροπίας στα βιολογικά συστήματα, στα πλαίσια του μαθήματος της βιολογίας της Α και της Β’ Γυμνασίου. Σύνδεσμος.
Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές
Οι οργανισμοί που ζουν στη γη εμφανίζουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ποιο ρόλο παίζει το περιβάλλον που ζουν και οι μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις στον τρόπο που εξελίσσονται; Σύνδεσμος
Πρόσληψη τροφής και πέψη
Φωτοσύνθεση, πρόσληψη ουσιών και πέψη στους μονοκύτταρους και στους ζωικούς οργανισμούς. Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.
Πρόσληψη ουσιών και πέψη
Εισαγωγικό υλικό για το δεύτερο κεφάλαιο της βιολογίας που σχετίζεται με την πρόσληψη τροφής από τους οργανισμούς. Σύνδεσμος.
Με ποιον τρόπο εξασφαλίζουν την ενέργεια και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για να επιβιώσουν; Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζεται η διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Σύνδεσμος.
Θρέψη στους ζωικούς οργανισμούς
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
Η διατροφή του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές τροφές που του παρέχουν την ενέργεια και τα «υλικά» που χρειάζεται για την καλή λειτουργία του οργανισμού του. Εδώ μπορείς να βρεις πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει ο άνθρωπος μέσω της τροφής. Σύνδεσμος.
Ποια διαδρομή ακολουθεί η τροφή στο «ταξίδι» της μέσα στο ανθρώπινο σώμα; Ποια είναι τα όργανα που βοηθούν στην πρόσληψη, την επεξεργασία και την πέψη της τροφής; Σε αυτό το μάθημα θα βρεις πληροφορίες σχετικές ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Σύνδεσμος.
Ποια τρόφιμα περιλαμβάνει η ελληνική μεσογειακή διατροφή και ποια θρεπτικά συστατικά προσφέρει στον οργανισμό μας; Ποιες είναι οι ασθένειες που μας απειλούν αν δεν τρεφόμαστε σωστά και ποιες είναι οι ασθένειες των δοντιών μας; Εδώ μπορείς να βρεις χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή σχετίζεται με την υγεία μας. Σύνδεσμος.
Στη διαδρομή του πεπτικού μας συστήματος υπάρχουν προσαρτημένοι αδένες: οι σιελογόνοι αδένες, που εκκρίνουν το σάλιο, το ήπαρ (συκώτι) και το πάγκρεας. Η λειτουργία τους σχετίζεται με την έκκριση ουσιών που είναι απαραίτητες για την πέψη των τροφών. Ποια ειναι η ανατομία τους, όμως, και ποια η συνεισφορά τους στη λειτουργία του οργανισμού μας; Εδώ μπορείς να βρεις δύο ευχάριστα βίντεο με αρκετές πληροφορίες. Σύνδεσμος.
Πρόσληψη τροφής και πέψη: επανάληψη
Ένα επαναληπτικό κουίζ με αρκετές ασκήσεις και ερωτήσεις κλειστού τύπου για να κάνεις επανάληψη στο 2ο κεφάλαιο της Βιολογίας. Σύνδεσμος.
Mεταφορά και αποβολή ουσιών
Mεταφορά ουσιών και αποβολή ουσιών στους μονοκύτταρους οργανισμούς, στα φυτά και στους ζωικούς οργανισμούς. Το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα.
Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
Με ποιον τρόπο μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που είναι απαραίτητα στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού; Πώς λειτουργεί το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα;. Σύνδεσμος.
Το αίμα είναι ο «μεταφορέας» του κυκλοφορικού μας συστήματος. Ποια είναι τα συστατικά του και σε τι χρησιμεύει το καθένα από αυτά; Σύνδεσμος.
Ποιες είναι οι ασθένειες που απειλούν την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος;
Η ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Στις ανεπτυγμένες χώρες, λόγω του τρόπου ζωής των ανθρώπων, οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου. Σύνδεσμος.

Παίζοντας μαθαίνεις βιολογία
Πιστεύεις πως η βιολογία είναι βαρετή; Είναι πιο ευχάριστο να παίξεις ένα βιντεοπαιχνίδι παρά να μελετήσεις; Ο ιστότοπος BioMan biology μπορεί να σε βοηθήσει! Εδώ μπορείς να μάθεις παίζοντας.
Share this:
- Click to share on Twitter (Opens in new window)
- Click to share on Facebook (Opens in new window)
- Click to share on LinkedIn (Opens in new window)
- Click to share on Reddit (Opens in new window)
- Click to share on Tumblr (Opens in new window)
- Click to share on Pinterest (Opens in new window)
- Click to email a link to a friend (Opens in new window)
- Click to print (Opens in new window)