Χημεία Β Γυμνασίου

Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να βρεις υλικό για τη χημεία Β Γυμνασίου. Συγεκριμένα παρουσιάσεις μαθημάτων, βιντεομαθήματα και γενικά βίντεο σχετικά με τη χημεία που διδάσκεται σε αυτό το επίπεδο, φύλλα εργασίας για μάθημα στην τάξη, εικονικό ή πραγματικό εργαστήριο, σημειώσεις θεωρίας και ασκήσεις.

Το υλικό θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Χημεία Β Γυμνασίου

Εισαγωγή στη Χημεία

Τι είναι η χημεία — καταστάσεις των υλικών — φυσικές ιδιότητες των υλικών

Τι είναι η χημεία και γιατί τη μελετάμε

Σύνδεσμος ψηφιακού βιβλίου. 

Φύλλο εργασίας από το ΕΚΦΕ Χαλανδρίου. Σύνδεσμος.

Φυσικές καταστάσεις των υλικών σωμάτων

Εδώ μπορείς να βρεις χρήσιμες προσομοιώσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τις φυσικές καταστάσεις της ύλης. Σύνδεσμος.

Φυσικές ιδιότητες των υλικών

Σύνδεσμος ψηφιακού βιβλίου.

Επανάληψη

Τι θυμάσαι από την πρώτη ενότητα της χημείας; Εδώ θα βρεις ασκήσεις του τετραδίου εργασιών για να κάνεις μια μικρή επανάληψη! Σύνδεσμος.

Από το νερό στο άτομο

Το νερό στη ζωή μας — μείγματα — διαλύματα — περιεκτικότητες διαλυμάτων — διαχωρισμός μειγμάτων — η διάσπαση του νερού — χημικές ενώσεις — χημικά στοιχεία — χημική αντίδραση — μόρια — άτομα και υποατομικά σωματίδια

Το νερό ως διαλύτης — μείγματα

Με ποιους τρόπους εκφράζουμε την περιεκτικότητα ενός διαλύματος; Πώς θα μπορούσαμε να παρασκευάσουμε διαλύματα συγκεκριμένης περιεκτικότητας, στο περιβάλλον του εικονικού εργαστηρίου; Σύνδεσμος.

Παρουσίαση μεθόδων διαχωρισμού διαφόρων μειγμάτων. Σύνδεσμος.

Πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε απόσταξη αλκοόλ με την ειδική συσκευή του αποστακτήρα που διαθέτουμε, προκειμένου να φτιάξουμε μια γουλιά εργαστηριακή ρακή; Γιατί διαχωρίζεται το αλκοόλ από τα υπόλοιπα συστατικά του μείγματος των ζυμωμένων σταφυλιών; Εδώ μπορείς να βρεις πληροφορίες για την απόσταξη και οδηγίες για την πραγματοποίηση της απόσταξης αλκοόλ. Σύνδεσμος.

Διάσπαση νερού — χημικές ενώσεις και χημικά στοιχεία

Το νερό είναι χημική ένωση ή μείγμα; Από ποια «συστατικά» αποτελείται; Μπορούμε να τα διαχωρίσουμε με κάποιον τρόπο; Εδώ μπορείς να βρεις υλικό για την ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού και τη διάκριση μεταξύ των χημικών ενώσεων και των χημικών στοιχείων. Σύνδεσμος.

Πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ηλεκτρόλυση του νερού, χρησιμοποιώντας τη συσκευή Hof­mann που είναι διαθέσιμη στο εργαστήριο; Εδώ μπορείς να βρεις τις οδηγίες για την ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού και το αντίστοιχο φύλλο εργασίας. Σύνδεσμος.

Από το λογισμικό «ο θαυμαστός κόσμος της χημείας». Σύνδεσμος.

Υποατομικά σωματίδια — ιόντα

Πώς είναι «φτιαγμένο» ένα άτομο; Ποια σωματίδια το δομούν και τι χαρακτηριστικά έχει καθένα από αυτά; Ας γνωρίσουμε τα υποατομικά σωματίδια. Σύνδεσμος.

Ένα σύντομο βίντεο από το CERN που παρουσιάζει τη δομή της ύλης σε όλο και πιο μικρή κλίμακα. Μεγεθύνοντας μία ανθρώπινη τρίχα, προχωράμε ανάμεσα από κύτταρα, μικροσκοπικές δομές, μόρια κερατίνης, άτομα άνθρακα, πυρήνες, νετρόνια, πρωτόνια και τέλος quarks. Σύνδεσμος.

Επανάληψη

 

Ασκήσεις από το σχολικό τετράδιο εργασιών της χημείας για την επανάληψη της ύλης της χημείας του Β  Τετραμήνου. Σύνδεσμος.

%d bloggers like this: