Φυσική Α Γενικού Λυκείου

Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να βρεις υλικό για τη Φυσική Α Γενικού Λυκείου. Συγκεκριμένα παρουσιάσεις μαθημάτων, βιντεομαθήματα και γενικά βίντεο σχετικά με τη φυσική που διδάσκεται σε αυτό το επίπεδο, φύλλα εργασίας για μάθημα στην τάξη ή εικονικό ή πραγματικό εργαστήριο, σημειώσεις θεωρίας και ασκήσεις.

Το υλικό θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Κινηματική

Θέση, μετατόπιση, διάστημα, μέση ταχύτητα, Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση, Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση

Φυσικα μεγεθη

Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στα βαθμωτά (μονόμετρα) και στα διανυσματικά μεγέθη, τις ιδιότητες και τις διαφορές τους.

H περιγραφη της κινησησ

Η κίνηση, από την απλή κίνηση ενός σώματος στον χώρο μέχρι την περίπλοκη κίνηση των αστρονομικών αντικειμένων, αποτελεί μία βασική έννοια της Φυσικής. Η μελέτη της κίνησης μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του φυσικού κόσμου γύρω μας.

Δυναμική

Δυνάμεις, νόμοι του Νεύτωνα, μάζα και βάρος, τριβή, συνισταμένη ομοεπίπεδων δυνάμεων, ανάλυση δύναμης, ισορροπία

οι νομοι του νευτωνα

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει μία παρουσίαση για τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο του Νεύτωνα καθώς και ασκήσεις από την τράπεζα θεμάτων.

Πότε ένα σώμα (υλικό σημείο) ισορροπεί; Πώς συσχετίζεται η ισορροπία και με τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα; Ποια είναι, με λίγα λόγια, η συνθήκη ισορροπίας ενός υλικού σημείου; Ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την ισορροπία ενός σώματος με τη γλώσσα των μαθηματικών. 

Η ελευθερη πτωση

Μία εισαγωγή στην ελεύθερη πτώση των σωμάτων. Περιλαμβάνει παρουσίαση της θεωρίας και δύο γνωστά πειράματα. Σύνδεσμος.

τριβη

Η δραστηριότητα αυτή έχει στόχο να κάνεις μια μικρή επανάληψη. Στο βίντεο μπορείς να παρακολουθήσεις μία σύντομη παρουσίαση για την τριβή (ολίσθησης και στατική). 

επαναληψη

Κάνε μια μικρή επανάληψη στις δυνάμεις και τους νόμους του Νεύτωνα, παίζοντας ένα ευχάριστο παιχνίδι σωστού/λάθους! Σύνδεσμος.

Ενέργεια

Έργο δυναμης, κινητική ενέργεια, θεώρημα μεταβολής κινητικής ενέργειας, δυναμική ενέργεια, μηχανική ενέργεια, αρχή διατήρησης μηχανικής ενέργειας, συντηρητικές δυνάμεις, ισχύς.

εργο δυναμησ

Το έργο είναι μια σημαντική έννοια που συνδέεται με τη δράση μίας δύναμης σε ένα σώμα. Παρουσίαση και φύλλο εργασίας. 

κινητικη ενεργεια

Μία Θεωρητική εισαγωγή στην έννοια της κινητικής ενέργειας. Περιλαμβάνει σχετική παρουσίαση και ασκήσεις.

θεωρημα εργου — ενεργειασ

Το θεώρημα μεταβολής κινητικής ενέργειας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίλυση ασκήσεων μηχανικής. Εδώ θα βρεις μία παρουσίαση και σημειώσεις θεωρίας. Σύνδεσμος.

δυναμικη ενεργεια

Τι είναι η δυναμική ενέργεια; Η φυσική της Α Λυκείου ασχολείται με τη βαρυτική δυναμική ενέργεια ενός σώματος που οφείλεται στη θέση του στο βαρυτικό πεδίο. Σύνδεσμος.

Μηχανικη ενεργεια

Μία εισαγωγή για τη μηχανική ενέργεια και την Αρχή Διατήρησης της Μηχανικής Ενέργειας. Περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση της θεωρίας και ασκήσεις. Σύνδεσμος.

%d bloggers like this: