Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να βρεις υλικό για τη Φυσική Α’ Γενικού Λυκείου. Συγκεκριμένα παρουσιάσεις μαθημάτων, εποπτικό υλικό , φύλλα εργασίας για μάθημα στην τάξη ή εικονικό ή πραγματικό εργαστήριο, σημειώσεις θεωρίας και ασκήσεις.
Το υλικό θα εμπλουτίζεται διαρκώς.
Οδηγίες διδασκαλίας για το σχολικό έτος 2024–25
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ…
Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στα βαθμωτά (μονόμετρα) και στα διανυσματικά μεγέθη, τις ιδιότητες και τις διαφορές τους.
Τα φυσικά μεγέθη μας βοηθούν να περιγράφουμε τα φαινόμενα του κόσμου γύρω μας. Η κατανόησή τους είναι πολύ σημαντική και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μελέτη της φυσικής επιστήμης. Σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνεται ένα σύντομο φύλλο εργασίας.
Κινηματική
Θέση, μετατόπιση, διάστημα, μέση ταχύτητα, Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση, Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
H περιγραφη της κινησησ
Η κίνηση, από την απλή κίνηση ενός σώματος στον χώρο μέχρι την περίπλοκη κίνηση των αστρονομικών αντικειμένων, αποτελεί μία βασική έννοια της Φυσικής. Η μελέτη της κίνησης μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του φυσικού κόσμου γύρω μας.
Στη φυσική, η θέση και η μετατόπιση είναι βασικές έννοιες που περιγράφουν την κίνηση των σωμάτων. Η θέση ενός αντικειμένου αναφέρεται στο πού βρίσκεται σε ένα σύστημα αναφοράς, όπως ένα σημείο σε έναν χάρτη. Η μετατόπιση περιγράφει την αλλαγή στη θέση ενός αντικειμένου και αφορά τη διαφορά μεταξύ της αρχικής και της τελικής του θέσης. Ενώ η θέση είναι ένα απλό σημείο, η μετατόπιση είναι διανυσματικό μέγεθος, που σημαίνει ότι έχει τόσο μέγεθος όσο και κατεύθυνση.
Ένα σημαντικό ζητούμενο όταν προσπαθούμε να περιγράψουμε την κίνηση ενός κινούμενου σώματος είναι το πόσο γρήγορα κινείται. Το μέγεθος που χρησιμοποιούμε για το σκοπό αυτό είναι η ταχύτητα η οποία εκφράζει το πόσο μακριά ταξιδεύει το σώμα στη μονάδα του χρόνου.
Η ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φαντάσου ένα αυτοκίνητο που κινείται σε έναν ευθύγραμμο δρόμο χωρίς να αλλάζει η ταχύτητά του. Το αυτοκίνητο αυτό λέμε πως εκτελεί ευθύγραμμη ομαλή κίνηση. Η ευθύγραμμη ομαλή κίνηση αποτελεί ένα θεμελιώδες κεφάλαιο στη μελέτη της κινήματος. Παρόλο που είναι μια απλή μορφή κίνησης, αποτελεί την βάση για την κατανόηση πιο σύνθετων κινήσεων.
Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις μαθηματικές σχέσεις που διέπουν αυτήν την κίνηση και θα δούμε πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σε διάφορα φυσικά φαινόμενα.
Οι γραφικές παραστάσεις είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να κατανοήσουμε καλύτερα την ευθύγραμμη ομαλή κίνηση. Μας επιτρέπουν να “δούμε” πώς αλλάζει η θέση ενός αντικειμένου με το πέρασμα του χρόνου και να καταλάβουμε πιο εύκολα τις σχέσεις μεταξύ των φυσικών μεγεθών που περιγράφουν την κίνηση. Με λίγα λόγια, οι γραφικές παραστάσεις μας δίνουν μια οπτική απεικόνιση της κίνησης, κάνοντας πιο εύκολη την κατανόηση και την ανάλυσή της.
Μετά την παρουσίαση της θεωρίας, μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε για την ΕΟΚ και να λύσουμε μία απλή άσκηση κινηματικής. Συγκεκριμένα θα γράψουμε τις εξισώσεις κίνησής του και θα σχεδιάσουμε τις αντίστοιχες γραφικές παραστάσεις.
Η ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φαντάσου ένα αυτοκίνητο που ξεκινά από στάση και αρχίζει να κινείται όλο και πιο γρήγορα. Ή ένα ποδήλατο που κατηφορίζει ένα λόφο και η ταχύτητά του αυξάνεται συνεχώς. Ή ακόμη και εσένα, όταν τρέχεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Τι συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις; Η ταχύτητα των αντικειμένων αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό το αλλαγή στην ταχύτητα ονομάζεται επιτάχυνση.
Φαντάσου ένα αυτοκίνητο που ξεκινά από στάση και επιταχύνει συνεχώς με τον ίδιο ρυθμό. Ή μια μπάλα που πέφτει από ένα ύψος και η ταχύτητά της αυξάνεται σταθερά καθώς πλησιάζει το έδαφος. Αυτά είναι παραδείγματα της κίνησης που ονομάζουμε Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη (ΕΟΜΚ).
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορούμε να περιγράψουμε μαθηματικά την κίνηση ενός αντικειμένου που επιταχύνει με σταθερό ρυθμό; Στην ενότητα της Φυσικής που μελετάμε την ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση, βρίσκουμε τις απαντήσεις. Οι εξισώσεις της κίνησης και τα αντίστοιχα διαγράμματα μας προσφέρουν ένα ισχυρό εργαλείο για να αναλύσουμε και να προβλέψουμε την κίνηση των σωμάτων.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Ένα αναλυτικό φύλλο εργασίας που συνοδεύει το εργαστήριο της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης, για το δεύτερο κεφάλαιο της φυσικής της Β Γυμνασίου. Πρόκειται για τη γνωστή άσκηση της φυσαλίδας του αέρα που δημιουργείται σε έναν κλειστό σωλήνα και κινείται όταν τον τοποθετούμε με κλίση ως προς το οριζόντιο επίπεδο. Η φυσαλίδα αποκτά σταθερή ταχύτητα (οριακή) αφού έχει διανύσει λίγα εκατοστά.
Ένα φύλλο εργασίας για την πραγματοποίηση εργαστηριακής άσκησης υπολογισμού της μέσης και της στιγμιαίας ταχύτητας στην καθημερινή γλώσσα, μιας μπίλιας σε κεκλιμένο επίπεδο γλώσσα με τη χρήση φωτοπυλών.. Είναι σχεδιασμένη για μαθητές Β Γυμνασίου και αποτελεί πρόταση για την εισαγωγή της μεταβαλλόμενης κίνησης στο Γυμνάσιο.
Δυναμική
Δυνάμεις, νόμοι του Νεύτωνα, μάζα και βάρος, τριβή, συνισταμένη ομοεπίπεδων δυνάμεων, ανάλυση δύναμης, ισορροπία
ΔΥΝΑΜΕΙΣ
οι νομοι του νευτωνα
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει μία παρουσίαση για τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο του Νεύτωνα καθώς και ασκήσεις από την τράπεζα θεμάτων.
Πότε ένα σώμα (υλικό σημείο) ισορροπεί; Πώς συσχετίζεται η ισορροπία και με τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα; Ποια είναι, με λίγα λόγια, η συνθήκη ισορροπίας ενός υλικού σημείου; Ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την ισορροπία ενός σώματος με τη γλώσσα των μαθηματικών.
Η ελευθερη πτωση
Μία εισαγωγή στην ελεύθερη πτώση των σωμάτων. Περιλαμβάνει παρουσίαση της θεωρίας και δύο γνωστά πειράματα. Σύνδεσμος.
τριβη
Η δραστηριότητα αυτή έχει στόχο να κάνεις μια μικρή επανάληψη. Στο βίντεο μπορείς να παρακολουθήσεις μία σύντομη παρουσίαση για την τριβή (ολίσθησης και στατική).
επαναληψη
Κάνε μια μικρή επανάληψη στις δυνάμεις και τους νόμους του Νεύτωνα, παίζοντας ένα ευχάριστο παιχνίδι σωστού/λάθους! Σύνδεσμος.
Ενέργεια
Έργο δυναμης, κινητική ενέργεια, θεώρημα μεταβολής κινητικής ενέργειας, δυναμική ενέργεια, μηχανική ενέργεια, αρχή διατήρησης μηχανικής ενέργειας, συντηρητικές δυνάμεις, ισχύς.
εργο δυναμησ
Το έργο είναι μια σημαντική έννοια που συνδέεται με τη δράση μίας δύναμης σε ένα σώμα. Παρουσίαση και φύλλο εργασίας.
κινητικη ενεργεια
Μία Θεωρητική εισαγωγή στην έννοια της κινητικής ενέργειας. Περιλαμβάνει σχετική παρουσίαση και ασκήσεις.
Το Θεώρημα έργου — ενέργειας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίλυση ασκήσεων μηχανικής. Εδώ θα βρεις μία παρουσίαση και σημειώσεις θεωρίας.
δυναμικη ενεργεια
Τι είναι η δυναμική ενέργεια; Η φυσική της Α Λυκείου ασχολείται με τη βαρυτική δυναμική ενέργεια ενός σώματος που οφείλεται στη θέση του στο βαρυτικό πεδίο. Σύνδεσμος.
Μηχανικη ενεργεια
Μία εισαγωγή για τη μηχανική ενέργεια και την Αρχή Διατήρησης της Μηχανικής Ενέργειας. Περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση της θεωρίας και ασκήσεις. Σύνδεσμος.
Κοινοποιήστε:
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)