Βιολογία Β Γυμνασίου

Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να βρεις υλικό για τη βιολογία Β Γυμνασίου. Συγκεκριμένα παρουσιάσεις μαθημάτων, βιντεομαθήματα και γενικά βίντεο σχετικά με τη φυσική που διδάσκεται σε αυτό το επίπεδο, φύλλα εργασίας για μάθημα στην τάξη ή εικονικό ή πραγματικό εργαστήριο, σημειώσεις θεωρίας και ασκήσεις.

Το υλικό θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

ΜΕΡΟΣ Α’

Στο πρώτο μέρος του μαθήματος της βιολογίας της Β Γυμνασίου χρησιμοποιείται το βιβλίο που δίνεται στους μαθητές στην Α’ Γυμνασίου.

Στήριξη και κίνηση

Στήριξη και κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς, στήριξη στα φυτά, στήριξη και κίνηση στους ζωικούς οργανισμούς και το ανθρώπινο μυοσκελετικό σύστημα.

Στήριξη και κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς και τα φυτά​

Στήριξη και κίνηση στους ζωικούς οργανισμούς​

Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου​

Σε αυτήν την ενότητα μπορείς να βρεις μια παρουσίαση για ερειστικό σύστημα του ανθρώπου, δηλαδή για τη δομή και τις λειτουργίες των ανθρώπινων οστών και τις αρθρώσεις που τα συνδέουν.

Σε αυτήν την ενότητα μπορείς να βρεις μια παρουσίαση για το μυϊκό σύστημα του ανθρώπου, τους σκελετικούς, τους λείους μύες και τον καρδιακό μυ. 

Σε αυτήν την ενότητα μπορείς να βρεις στοιχεία που αφορούν στις συνήθεις βλάβες του μυοσκελετικού συστήματος. 

Αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγή στους μονοκύτταρους οργανισμούς, στα φυτά, στους ζωικούς οργανισμούς και στον άνθρωπο.

Αναπαραγωγή στους μονοκύτταρους οργανισμούς

Σε αυτήν την ενότητα μπορείς να βρεις μια εισαγωγική παρουσίαση για την αναπαραγωγή που περιλαμβάνει βασικά στοιχεία για την μονογονική αναπαραγωγή στους μονοκύτταρους οργανισμούςΣύνδεσμος.

Αναπαραγωγή στους φυτικούς οργανισμούς

Με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να αναπαραχθεί ένα φυτό; Πώς εκφράζεται η μονογονία και η αμφιγονία στους φυτικούς οργανισμούς; Σε αυτήν την ενότητα μπορείς να βρεις μια παρουσίαση για την αναπαραγωγή στα φυτά..

Αναπαραγωγή στους ζωικούς οργανισμούς

Πώς αναπαράγονται οι ζωικοί οργανισμοί; Ποιοι είναι οι τρόποι πολλαπλασιασμού των ασπόνδυλων και των σπονδυλωτών ζώων; Μετά την αναπαραγωγή στα φυτά, εδώ μπορείς να βρεις μια παρουσίαση για την αναπαραγωγή στα ζώα.

Αναπαραγωγή στον άνθρωπο

Πώς λειτουργεί το ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα; Ποια είναι τα όργανα αναπαραγωγής του άνδρα και της γυναίκας; Μετά την αναπαραγωγή στα ζώα και τα φυτά, εδώ μπορείς να βρεις μια παρουσίαση για την ανθρώπινη αναπαραγωγή.

ΜΕΡΟΣ Β’

Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος της βιολογίας της Β’ Γυμνασίου χρησιμοποιείται το βιβλίο που δίνεται στους μαθητές για την Β’ και τη Γ’ Γυμνασίου.

Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα

Τα μόρια της ζωής, το κύτταρο, οργάνωση των πολυκύτταρων οργανισμών.

Το Κύτταρο

Παρουσίαση για τη βασική μονάδα της ζωής, με βασικές πληροφορίες για το ζωικό, το φυτικό κύτταρο και για τα οργανίδια που περιέχονται σε αυτά. Σύνδεσμος.

Πώς μοιάζει, αλήθεια, το κύτταρο όταν το παρατηρούμε με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου; Μια κατατοπιστική παρουσίαση. 

Ένα ταξίδι στον θαυμαστό, μικροσκοπικό όσο και πολύπλοκο εσωτερικό κόσμο του κυττάρου, με τη βοήθεια καλοδουλεμένων ani­ma­tions από το Πανεπιστήμιο του Har­vard.

Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών και ζωικών κυττάρων, στο εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου. Περιλαμβάνεται παρουσίαση με οδηγίες μικροσκόπησης και φύλλο εργασίας. 

Φύλλο εργασίας εργαστηριακής άσκησης μικροσκοπικής παρατήρησης πρωτοζώων από το Ε.Κ.Φ.Ε. Μαγνησίας.

Οι ασθένειες και οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή τους

Ομοιόσταση, παράγοντες που προκαλούν ασθένειες, τρόποι μετάδοσης, αμυμντικοί μηχανισμοί ανθρώπινου οργανισμού, τρόπος ζωής και ασθένειες

Ομοιόσταση

Μαθησιακό αντικείμενο από το Φωτόδεντρο στο οποίο παρουσιάζεται ο ομοιοστατικός μηχανισμός ρύθμισης της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

Ασθένειες

γενικές πληροφορίες σχετικές με τους παθογόνους μικροοργανισμούς που ανήκουν στο μεγάλο βασίλειο των προκαρυωτικών οργανισμών, δηλαδή τα βακτήρια (μονήρη).

Εδώ μπορείς να βρεις πληροφορίες για τους ευκαρυωτικούς παθογόνους μικροοργανισμούς που ανήκουν στα πρώτόζωα (πρώτιστα).

Πληροφορίες για μια μεγάλη «δεξαμενή» παθογόνων μικροοργανισμών, τους μύκητες

Η πιο χαρακτηριστική ομάδα παθογόνων μικροοργανισμών, οι ιοί, αποτελούν μία ασυνήθιστη περίπτωση οργάνωσης έμβιας ύλης. Αρκετοί επιστήμονες δεν τους θεωρούν οργανισμούς, καθώς εκδηλώνουν χαρακτηριστικά της ζωής μόνο στην περίπτωση που παρασιτούν σε κύτταρα.

Αμυντικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου οργανισμού

Η δεύτερη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι εσωτερικοί γενικοί μηχανισμοί άμυνας.

Τι συμβαίνει όταν η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος δεν καταφέρνει να εμποδίσει την είσοδο κάποιου παθογόνου στον οργανισμό μας; Ας δούμε πώς ξεκινά η ανοσολογική απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού. 

Η τρίτη ‑και τελευταία- γραμμή άμυνας του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι ειδικοί μηχανισμοί άμυνας.

Πολύ συχνά οι γενικοί αμυντικοί μηχανισμοί του σώματός μας δεν αρκούν για να μας απαλλάξουν από τους παθογόνους εισβολείς; Επιστρατεύεται τότε το «βαρύ πυροβολικό». 

Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με έναν ισχυρό εχθρό: την ασθένεια. Ένα από τα πιο σπουδαία όπλα στην αντιμετώπιση των ασθενειών είναι η πρόληψη και οι εμβολιασμοί. Με τη βοήθεια των εμβολιασμών εξαφανίστηκαν πάρα πολλές επικίνδυνες, θανατηφόρες νόσοι, όπως η ευλογιά και ο κίτρινος πυρετός. Εδώ μπορείς να βρεις ένα βιβλίο για την ιστορία των εμβολίων από το 1796 έως το 2011.

Βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργούν τα εμβόλια παρέχοντας στον οργανισμό μας τεχνητή ανοσία.

%d