Χημεία A’ Γενι­κού Λυκεί­ου

Σε αυτή τη σελί­δα μπο­ρείς να βρεις υλι­κό για τη Χημεία A’ Γενι­κού Λυκεί­ου. Συγκε­κρι­μέ­να παρου­σιά­σεις μαθη­μά­των, φύλ­λα εργα­σί­ας για μάθη­μα στην τάξη ή εικο­νι­κό ή πραγ­μα­τι­κό εργα­στή­ριο, σημειώ­σεις θεω­ρί­ας και ασκή­σεις.

Το υλι­κό θα εμπλου­τί­ζε­ται διαρ­κώς.

Οδη­γί­ες διδα­σκα­λί­ας για το σχο­λι­κό έτος 2024–25

Βασι­κές έννοιες

Με τι ασχο­λεί­ται η χημεία — Κατα­στά­σεις των υλι­κών — Φυσι­κές ιδιό­τη­τες των υλι­κών — Γνω­ρί­σμα­τα, δομι­κά στοι­χεία, κατα­στά­σεις της ύλης — Δια­λύ­μα­τα και περιε­κτι­κό­τη­τες δια­λυ­μά­των.

Περιο­δι­κός Πίνα­κας — Χημι­κοί Δεσμοί

Ηλε­κτρο­νια­κή δομή των ατό­μων — Κατά­τα­ξη των στοι­χεί­ων — Χημι­κοί δεσμοί (ομοιοπολικός/ετεροπολικός) — Αριθ­μός οξεί­δω­σης — Γρα­φή χημι­κών τύπων — Ονο­μα­το­λο­γία χημι­κών ενώ­σε­ων

Η ηλε­κτρο­νι­κή δομή των ατό­μων εξη­γεί πώς κατα­νέ­μο­νται τα ηλε­κτρό­νια γύρω από τον πυρή­να του ατό­μου σε διά­φο­ρα ενερ­γεια­κά επί­πε­δα ή τρο­χιές. H ηλε­κτρο­νι­κή δομή μας βοη­θά να κατα­λά­βου­με για­τί τα στοι­χεία συμπε­ρι­φέ­ρο­νται με συγκε­κρι­μέ­νους τρό­πους στις χημι­κές αντι­δρά­σεις.

Ο Περιο­δι­κός Πίνα­κας των Στοι­χεί­ων είναι μια από τις πιο σημα­ντι­κές ανα­κα­λύ­ψεις στην ιστο­ρία της χημεί­ας και απο­τε­λεί βασι­κό εργα­λείο για επι­στή­μο­νες και φοι­τη­τές σε όλο τον κόσμο. Ανα­πτύ­χθη­κε για πρώ­τη φορά από τον Ρώσο χημι­κό Ντι­μί­τρι Μεντε­λέ­γιεφ το 1869 και έχει υπο­στεί πολ­λές ανα­θε­ω­ρή­σεις και επε­κτά­σεις έκτο­τε.

Ο αριθ­μός οξεί­δω­σης, η γρα­φή των χημι­κών τύπων και η ονο­μα­το­λο­γία είναι βασι­κές έννοιες στη χημεία που βοη­θούν στην κατα­νό­η­ση και την επι­κοι­νω­νία των χημι­κών ιδιο­τή­των και αντι­δρά­σε­ων των στοι­χεί­ων και των ενώ­σε­ων.

Οξέα — Βάσεις — Άλα­τα — Οξεί­δια

Οξεί­δια, ονοματολογία/ιδιότητες — Χημι­κές αντι­δρά­σεις — Συμ­βο­λι­σμός — Μερι­κά είδη χημι­κών αντι­δρά­σε­ων — Οξέα, βάσεις, οξεί­δια, άλα­τα, εξου­δε­τέ­ρω­ση και καθη­με­ρι­νή ζωή

Ένα φύλ­λο εργα­σί­ας το οποίο περι­λαμ­βά­νει μία σύντο­μη επα­νά­λη­ψη των οξέ­ων και των βάσε­ων (που έχουν διδα­χθεί στη χημεία της Γ’ Γυμνα­σί­ου) και βασι­κή θεωρία/δραστηριότητες σχε­τι­κές με τα οξεί­δια.

Στο επι­συ­να­πτό­με­νο αρχείο περι­λαμ­βά­νο­νται οι χημι­κές εξι­σώ­σεις των αντι­δρά­σε­ων απλής/διπλής αντι­κα­τά­στα­σης και εξου­δε­τέ­ρω­σης που περι­λαμ­βά­νο­νται στην τρά­πε­ζα θεμά­των. Στο τέλος του εγγρά­φου δίνο­νται οι εξι­σώ­σεις συμπλη­ρω­μέ­νες.

Το mol είναι μια από τις πιο θεμε­λιώ­δεις έννοιες στη χημεία καθώς μας επι­τρέ­πει να μετρά­με και να μελε­τά­με μικρο­σκο­πι­κές οντό­τη­τες, όπως τα άτο­μα και τα μόρια, σε μακρο­σκο­πι­κή κλί­μα­κα.