Κατηγορία: Ιστορια της επιστημης

Ιστορία Ηλεκτρομαγνητισμού

Ιστορία Ηλεκτρομαγνητισμού: Πρώτο μισό 18ου αιώνα

Από τα κοσμικά σαλόνια στον Βενιαμίν Φραγκλίνο Το επόμενο αποφασιστικό βήμα στην μελέτη του Ηλεκτρισμού υπήρξε η ανακάλυψη των αγωγών και των μονωτών, από τον Άγγλο Stephen Gray (1646 — 1719), γεννημένο στο Καντέμπουρι και γιο βαφέα. Το 1711, έπειτα από μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα και συνταξιούχος πλέον στο Char­ter­house (ίδρυμα στο Λονδίνο για την…
Read more

Ιστορία Ηλεκτρομαγνητισμού

Ιστορία ηλεκτρομαγνητισμού: 17ος αιώνας

Το πέρασμα από τη δοξασία στην πειραματική έρευνα Τον 17ο και 18ο αιώνα ο Ηλεκτρισμός και ο Μαγνητισμός εξελίχθηκαν με την συλλογική δουλειά πάρα πολλών εξεχόντων επιστημόνων. Στις αρχές του 17ου αιώνα, διαπιστώθηκε η έλξη ανάμεσα σε γυαλί και ήλεκτρο που έχουν προηγουμένως τριβεί. Μερικές δεκαετίες αργότερα, το έτος 1629, διαπιστώθηκε και η άπωση. Ερευνητές…
Read more

Ιστορία Ηλεκτρομαγνητισμού

Ιστορία ηλεκτρομαγνητισμού: Από την αρχαιότητα έως τα τέλη του 16ου αιώνα

Από την αρχαία Κίνα μέχρι τον Γκίλμπερτ H γνωστή σε μας ιστορία του ηλεκτρομαγνητισμού, φαίνεται πως ξεκινάει από την Κίνα το 2637 π.Χ., οπότε και κάνει την εμφάνισή της η πρώτη καταγεγραμμένη εφαρμογή της μαγνητικής επίδρασης. Εκείνη τη χρονιά, καθώς τα στρατεύματα του αυτοκράτορα Hoang-Ti κατεδίωκαν τον επαναστάτη πρίγκιπα Tchi-yeou, έχασαν το δρόμο τους λόγω…
Read more

Maxwell

Ο Maxwell για τον Faraday

Στον πρόλογο του βιβλίου του Maxwell “Πραγματεία για τον Ηλεκτρισμό & τον Μαγνητισμό”, ο μεγάλος επιστήμονας εξαίρει το έργο του Fara­day.

H Αλίκη στη χώρα των quarks

Ξεκινώντας την περιπλάνηση στον κόσμο της επιστήμης, διάλεξα να μιλήσω για το θαυμαστό εκείνο ταξίδι της Αλίκης (ALICE) που την οδήγησε στη χώρα των quarks. Ένα ταξίδι στα πλαίσια της ατομικής, της πυρηνικής και της σωματιδιακής φυσικής. Ένα ταξίδι αναζήτησης των συστατικών του κόσμου. Αν και… όχι όλων ακριβώς των συστατικών. Εδώ θα περιοριστώ στα…
Read more

Φωτογραφία της γης από τη σελήνη

Από τη Γη στη Σελήνη: Το χρονικό ενός μεγάλου ταξιδιού

Πριν από 48 χρόνια πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου: η επανδρωμένη επίσκεψη ανθρώπων στον φυσικό μας δορυφόρο. Στην ανάρτηση αυτή παρουσιάζεται, σε συνέχειες, μία συμπυκνωμένη περιγραφή της μεγάλης αυτής προσπάθειας με αποσπάσματα από τον Οδηγό της Παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου που είχε τίτλο “Από τη Γη στη Σελήνη” (Διονύσης Σιμόπουλος και…
Read more

Louis de Broglie — Ένα συνηθισμένο πρωινό

Η ιστορία που γράφεται στις γραμμές που ακολουθούν είναι φανταστική. Ωστόσο τα βιογραφικά στοιχεία του Louis de Broglie, στον οποίο αναφέρεται, είναι ακριβή. Ασφαλώς πρόκειται για ένα είδος… αυθαιρεσίας» σκέφτηκε κοιτώντας συνοφρυωμένος το είδωλο που σχηματιζόταν αχνά στο τζάμι του πολυτελούς δωματίου του καθώς κούμπωνε με αργές, επιδέξιες κινήσεις το λευκό του πουκάμισο. Είχε σχεδόν…
Read more

Η «γέννηση» της Θεωρίας της Σχετικότητας

Η μεγάλη διανοητική σύγκρουση των αρχών του 20ου αιώνα Εισαγωγή Η Επιστημονική Επανάσταση που συντελείται τον 16ο και 17ο αι. και οι σπουδαίες ανακαλύψεις στη Φυσική, την Αστρονομία και τα Μαθηματικά με πρωτοπόρους τον Galileo Galilei (1564−1642), τον René Descartes (1596−1650) και τον Isaac New­ton (1643−1727) οδηγούν τους επιστήμονες στη βεβαιότητα πως το Σύμπαν είναι μια τεράστια καλοκουρδισμένη μηχανή στην οποία τα πάντα λειτουργούν αιτιοκρατικά υπό την επίβλεψη συγκεκριμένων Φυσικών Νόμων. Ο μεγάλος Isaac New­ton,…
Read more

Μαξ Πλανκ

Max Planck: ο απρόθυμος επαναστάτης και η γέννηση του quantum

Περιεχόμενα MAX PLANCK — Βιογραφικά στοιχεία Αν αποφασίσει κάποιος να εξερευνήσει τις απαρχές της Κβαντομηχανικής, είναι αδύνατον να μην πέσει επάνω σε έναν μάλλον ήσυχο και συνηθισμένο άνθρωπο: τον Max­imil­lian Karl Ernst Lud­wig Planck. Εκείνον ακριβώς τον άνθρωπο που κανείς δεν θα περίμενε να χριστεί πρωτοπόρος μίας επαναστατικής αλλαγής που θα άλλαζε την πορεία της…
Read more

Principia Mathematica: Οι Νόμοι του Νεύτωνα

NEWTON’S PRINCIPIA.THE MATHEMATICAL PRINCIPLESOF NATURAL PHILOSOPHY,BY SIR ISAAC NEWTON;TRANSLATED INTO ENGLISH BY ANDREW MOTTE.ΝEW YORK, 1846.