Φυσική Α Γυμνασίου

Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να βρεις υλικό για τη φυσική Α Γυμνασίου. Συγκεκριμένα παρουσιάσεις μαθημάτων, βιντεομαθήματα και γενικά βίντεο σχετικά με τη φυσική που διδάσκεται σε αυτό το επίπεδο, φύλλα εργασίας για μάθημα στην τάξη ή εικονικό ή πραγματικό εργαστήριο, σημειώσεις θεωρίας και ασκήσεις.

Το υλικό θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

φυσική Α Γυμνασίου

η φυσικη ειναι πειραματικη επιστημη

Το έργο του Γαλιλαίου υπήρξε πρωτοποριακό. Τόλμησε να αμφισβητήσει τις κρατούσες αντιλήψεις τις εποχής του σε σχέση με τη φυσική φιλοσοφία. Εδώ μπορείς να βρεις δύο ταινίες σχετικές με τη ζωή και το έργο του.

Μετρήσεις μήκους — η μέση τιμή

Φυσικά μεγέθη, μήκος, μονάδες μέτρησης, σφάλματα μέτρησης, μέση τιμή.

Παρουσίαση για τον τρόπο να κάνεις σωστά τη μέτρηση του μήκους ενός αντικειμένου, δηλαδή της απόστασης ανάμεσα σε δύο σημεία.

Μια σύντομη παρουσίαση για τις μονάδες μέτρησης του μήκους και τις μετατροπές τους.

Η μέτρηση του μήκους στον αρχαίο κόσμο. Πώς μετρούσαν το μήκος οι άνθρωποι στην αρχαιότητα; Ποια όργανα και ποιες μονάδες μέτρησης χρησιμοποιούσαν;

Το σφάλμα μέτρησης είναι πάντα ένας «πονοκέφαλος» για το εργαστήριο της φυσικής; Πού οφείλονται τα σφάλματα μέτρησης;

Μετρήσεις χρόνου — η ακρίβεια

Η έννοια του χρόνου, χρονική στιγμή και χρονικό διάστημα, μονάδες και όργανα μέτρησης χρόνου, περιοδική κίνηση, ταλάντωση, μέτρηση χρόνου ταλάντωσης εκκρεμούς και σφάλμα μέτρησης

Υλικό για την έννοια του χρόνου, τις μονάδες και τα όργανα μέτρησής του καθώς και βασικά στοιχεία θεωρίας για τις περιοδικές κινήσεις.

Υλικό για την έννοια του χρόνου, τις μονάδες και τα όργανα μέτρησής του καθώς και βασικά στοιχεία θεωρίας για τις περιοδικές κινήσεις.

Μετρήσεις μάζας — τα διαγράμματα

Μάζα, μετρήσεις μάζας και μονάδες μέτρησης, ζυγός ισορροπίας και διαγράμματα

Εισαγωγή στην έννοια της μάζας. Μία παρουσίαση για τη μάζα, ένα σχετικό βίντεο και εικονικό εργαστήριο μέτρησης της μάζας με ζυγό ισορροπίας.

Σε αυτό το άρθρο μπορείς να βρεις υλικό για τη μέτρηση της μάζας, τις μονάδες μέτρησης και τις μετατροπές τους, ασκήσεις και δραστηριότητες.

Μέτρηση όγκου υλικών σωμάτων

Μάζα, μετρήσεις μάζας και μονάδες μέτρησης, ζυγός ισορροπίας και διαγράμματα

Ένα φύλλο εργασίας για να κάνουν μαθητές επανάληψη στην έννοια του όγκου και να καταλάβουν καλύτερα πώς μετράμε τους όγκους υγρών και στερεών σωμάτων.

Πώς μπορείς να μετρήσεις τον όγκο ενός υγρού ή ενός στερεού με ακανόνιστο σχήμα; Στον εργαστηριακό πάγκο διαθέτεις έναν ογκομετρικό κύλινδρο, διάφορα υγρά, όπως νερό οινόπνευμα και λάδι και μια μικρή πέτρα ή ένα κομμάτι πλαστελίνης.

Δε χρειάζεται να είσαι ο Αρχιμήδης για να μετρήσεις τον όγκο ενός αντικειμένου με ακανόνιστο σχήμα. Ούτε χρειάζεσαι πολύπλοκα όργανα και διατάξεις. Ένα δοχείο με νερό, ένας ογκομετρικός κύλινδρος και η καλή σου διάθεση, αρκούν!

Πυκνότητα των υλικών σωμάτων

Εισαγωγή στην έννοια της πυκνότητας και μέτρηση πυκνότητας υγρών και στερεών υλικών σωμάτων

Η έννοια της πυκνότητας υγρών και στερεών σωμάτων, μπορεί να παρουσιαστεί εύκολα στο εργαστήριο της Α αλλά και της Β Γυμνασίου. Εδώ θα βρείτε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας.

Πώς μπορούμε να «ανακαλύψουμε» από ποιο υλικό είναι κατασκευασμένο ένα σώμα με τη βοήθεια της πυκνότητας; Φύλλο εργασίας για τη σχετική εργαστηριακή άσκηση.

Μία δραστηριότητα (εικονικό εργαστήριο) με την προσομοίωση για την πυκνότητα του PhET. Στο φύλλο εργασίας δίνονται οι οδηγίες για κάθε δραστηριότητα.

Μετρήσεις θερμοκρασίας — η βαθμονόμηση

Το φυσικό μέγεθος «θερμοκρασία» — όργανα και μονάδες μέτρησης — κλίμακες θερμοκρασίας

Το φυσικό μέγεθος «θερμοκρασία». Μονάδες και όργανα μέτρησης θερμοκρασίας. Κλίμακες μέτρηση, θερμόμετρα, δραστηριότητες και ασκήσεις

Τα υλικά σώματα που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή, βρίσκονται σε τρεις καταστάσεις: στερεή, υγρή και αέρια. Εδώ μπορείς να βρεις χρήσιμες προσομοιώσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη φυσική που «κρύβεται» στις μεταβολές από τη μία κατάσταση στην άλλη.

Aπό τη θερμότητα στη θερμοκρασία — Η θερμική Ισορροπία

Η έννοια της θερμότητας και η σχέση της με τη θερμοκρασία ενός σώματος

Ένα εργαστηριακό μάθημα της φυσικής Α Γυμνασίου στο οποίο εξετάζεται η κατεύθυνση της ροής της θερμότητας και η θερμική ισορροπία.

Επαναληπτικές δραστηριότητες

Επαναληπτικές δραστηριότητες του μαθήματος

Σε αυτό το μάθημα θα βρεις ένα εύκολο φύλλο εργασίας για να κάνεις μια μικρή επανάληψη σε κάποια βασικά φυσικά μεγέθη.

%d