Κατηγορία: Επιστημονες

Google Earth, μέτρηση της ακτίνας της γης

Ο Ερατοσθένης και το ιστορικό πείραμα

Ή… πώς ο Ερατοσθένης μέτρησε την ακτίνα της Γης! Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε το 276 π.Χ. στην Κυρήνεια της Βόρειας Αφρικής. Σπούδασε στην Αθήνα από όπου προσκλήθηκε το 245 π.Χ. από τον Βασιλέα Πτολεμαίο τον Ευεργέτη για να αναλάβει τη διεύθυνση της νεοϊδρυθείσας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και την εκπαίδευση του υιού του Φιλοπάτορα. Θεωρείται ένας από…
Read more

Maxwell

Ο Maxwell για τον Faraday

Στον πρόλογο του βιβλίου του Maxwell “Πραγματεία για τον Ηλεκτρισμό & τον Μαγνητισμό”, ο μεγάλος επιστήμονας εξαίρει το έργο του Fara­day.

Louis de Broglie — Ένα συνηθισμένο πρωινό

Η ιστορία που γράφεται στις γραμμές που ακολουθούν είναι φανταστική. Ωστόσο τα βιογραφικά στοιχεία του Louis de Broglie, στον οποίο αναφέρεται, είναι ακριβή. Ασφαλώς πρόκειται για ένα είδος… αυθαιρεσίας» σκέφτηκε κοιτώντας συνοφρυωμένος το είδωλο που σχηματιζόταν αχνά στο τζάμι του πολυτελούς δωματίου του καθώς κούμπωνε με αργές, επιδέξιες κινήσεις το λευκό του πουκάμισο. Είχε σχεδόν…
Read more

Η «γέννηση» της Θεωρίας της Σχετικότητας

Η μεγάλη διανοητική σύγκρουση των αρχών του 20ου αιώνα Εισαγωγή Η Επιστημονική Επανάσταση που συντελείται τον 16ο και 17ο αι. και οι σπουδαίες ανακαλύψεις στη Φυσική, την Αστρονομία και τα Μαθηματικά με πρωτοπόρους τον Galileo Galilei (1564−1642), τον René Descartes (1596−1650) και τον Isaac New­ton (1643−1727) οδηγούν τους επιστήμονες στη βεβαιότητα πως το Σύμπαν είναι μια τεράστια καλοκουρδισμένη μηχανή στην οποία τα πάντα λειτουργούν αιτιοκρατικά υπό την επίβλεψη συγκεκριμένων Φυσικών Νόμων. Ο μεγάλος Isaac New­ton,…
Read more

Μαξ Πλανκ

Max Planck: ο απρόθυμος επαναστάτης και η γέννηση του quantum

Περιεχόμενα MAX PLANCK — Βιογραφικά στοιχεία Αν αποφασίσει κάποιος να εξερευνήσει τις απαρχές της Κβαντομηχανικής, είναι αδύνατον να μην πέσει επάνω σε έναν μάλλον ήσυχο και συνηθισμένο άνθρωπο: τον Max­imil­lian Karl Ernst Lud­wig Planck. Εκείνον ακριβώς τον άνθρωπο που κανείς δεν θα περίμενε να χριστεί πρωτοπόρος μίας επαναστατικής αλλαγής που θα άλλαζε την πορεία της…
Read more

Principia Mathematica: Οι Νόμοι του Νεύτωνα

NEWTON’S PRINCIPIA.THE MATHEMATICAL PRINCIPLESOF NATURAL PHILOSOPHY,BY SIR ISAAC NEWTON;TRANSLATED INTO ENGLISH BY ANDREW MOTTE.ΝEW YORK, 1846.

Γυναίκες επιστήμονες

Émilie du Châtelet

Η Émi­lie du Châtelet σε νεαρή ηλικία. «Αισθάνομαι όλο το βάρος της προκατάληψης που τόσο μας αποκλείει, παγκοσμίως, από τις επιστήμες. Κι είναι τόσο πολύ αντιφατικό που με καταπλήσσει πάντα, όταν βλέπω πως ο νόμος μας επιτρέπει να καθορίσουμε τη μοίρα των μεγάλων εθνών, αλλά δε μας αφήνει καμία θέση, κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση για να…
Read more

Η πιο διάσημη εξίσωση

Η Βιογραφία της πιο διάσημης εξίσωσης στον κόσμο

Η ταινία — ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται εδώ, βασίζεται στο βιβλίο του David Boda­nis «Ε=mc2: A Biog­ra­phy of the World’s Most Famous Equa­tion». Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η περίφημη εξίσωση του Αϊνστάιν που συνδέει τη μάζα με την ενέργεια είναι σημαντική αλλά συνήθως δεν γνωρίζουν το λόγο. Το βιβλίο επιχειρεί μια προσέγγιση της εξίσωσης αυτής…
Read more

Εργαστήριο χημείας

Εργαστήριο χημείας στις αρχές του 20ου αιώνα

Εργαστήριο χημείας στη Σορβόνη, Παρίσι, γύρω στο 1900. Έρευνες ψυχολόγων καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι επιστήμονες είναι πιο δημιουργικοί όταν δουλεύουν μόνοι ή σε μικρές ομάδες. Πηγή: New York Times

Ισαάκ Νεύτων

Ισαάκ Νεύτων: η ζωή και το έργο ενός σπουδαίου επιστήμονα

O Ισαάκ Νεύτων (Isaak New­ton, 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727) ήταν Άγγλος Φυσικός και Μαθηματικός. Θεωρείται πατέρας της Κλασσικής Φυσικής. Ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Kepler για την κίνηση των Πλανητών, διατύπωσε τους τρεις νόμους της κίνησης και τον νόμο της βαρύτητας που φέρουν το όνομά του.…
Read more