Το
μεγάλο
ταξίδι
προς
τον
θησαυρό
του κεραυνού
Ένα παράθυρο στην ιστορία των ανακαλύψεων που σχετίζονται με τη θεωρητική και πειραματική θεμελίωση του ηλεκτρομαγνητισμού
Στα παραμύθια τους οι άνθρωποι συνηθίζουν, όταν αυτά αναφέρονται στο ουράνιο τόξο, να μιλούν για τον θησαυρό που υπάρχει στην άκρη του. Καμιά φορά, όταν το σκέφτομαι, μου φαίνεται περίεργο πώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα παραμύθια για τους κεραυνούς. Ίσως υπεύθυνο γι΄ αυτό να είναι το γεγονός πως αντίθετα με την ήρεμη αρμονία του ουράνιου τόξου, ο κεραυνός έχει να επιδείξει μια τεράστια, καταστροφική ισχύ, που έχει ενίοτε κατατρομάξει τους ανθρώπους, τόσο ώστε να τον χαρακτηρίσουν ως την «κατάρα των Θεών».
Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως το ταξίδι της αποκάλυψης του «θησαυρού του Κεραυνού», της γενεσιουργού του δηλαδή αιτίας, υπήρξε μακροχρόνιο κι επίπονο και παράλληλα καθοριστικό για τον ανθρώπινο πολιτισμό, έτσι όπως τον γνωρίζουμε και τον ζούμε στις μέρες μας. Και βέβαια δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως η έναρξη της ανάπτυξης αυτού του κλάδου της φυσικής επιστήμης, συμπίπτει χρονικά με την επιστημονική επανάσταση και τον διαφωτισμό και εξελίσσεται στη συνέχεια με επιταχυνόμενο ρυθμό, συνδεδεμένη άρρηκτα με την βιομηχανική επανάσταση και αυτήν της υψηλής τεχνολογίας του 20ού αιώνα.
Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε κάθε άλλη που αφορά στην επιστήμη, τίποτε δεν χαρίστηκε. Αμέτρητοι άνθρωποι χρειάστηκε να εργαστούν σκληρά για να ανακαλύψουν τους νόμους της φύσης που αφορούν στα ηλεκτρικά φαινόμενα, και ακόμη περισσότεροι για να καταφέρουν να μετατρέψουν αυτήν την τεχνογνωσία σε πράξη. Θυμάμαι, όταν ήμουν παιδί, έψαχνα στο πίσω μέρος της τηλεόρασης, για να ανακαλύψω την «μυστική πόρτα» από την οποία οι εικόνες έμπαιναν σε αυτό το μαγικό κουτί. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο ήταν κοινό στα παιδιά της ηλικίας μου, όμως κατανάλωσα αρκετό χρόνο να προσπαθώ να ξεδιαλύνω το μυστήριο. Ώσπου έμαθα, ότι για την «μαγεία» αυτή, ήταν εν μέρει υπεύθυνο ένα μικροσκοπικό σωματίδιο, που δεν μπορούσα να δω, και που η ετυμολογία του ονόματός του χάνεται στα βάθη των αιώνων: το ηλεκτρόνιο.
Με αρωγό μου, λοιπόν, βιβλία Ιστορίας της Φυσικής και κάποιες πηγές από το διαδίκτυο, αποφάσισα να ακολουθήσω το ταξίδι προς τον «θησαυρό του Κεραυνού». Ίσως σε μερικά σημεία, η ιστορία να μοιάσει λίγο με παραμύθι. Δεν ξέρω αν θα είναι τόσο ευχάριστο, θαρρώ όμως πως αξίζει τον κόπο να δούμε πόσο δυσκολεύτηκαν οι άνθρωποι να κατακτήσουν κάποιες έννοιες, που τώρα διδάσκονται στο Γυμνάσιο. Ίσως μάλιστα, κάποιοι από μας συνειδητοποιήσουν, ότι τα i‑phone που καθημερινά χρησιμοποιούν, αποτελούν προϊόν δουλειάς, τόσο σκληρής, που είναι δύσκολο να την φανταστεί κάποιος.
ΑΡΘΡΑ
Από την αρχαιότητα έως τα τέλη του 16ου αιώνα
Απ την αρχαιότητα ήταν γνωστή η ιδιότητα κάποιων σωμάτων, όταν τρίβονται με ύφασμα να έλκουν μικρά κομματάκια χαρτιού ή μικρά άχυρα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος…
17ος αιώνας — Το πέρασμα από τη δοξασία στην πειραματική έρευνα
Τον 17ο και 18ο αιώνα ο Ηλεκτρισμός και ο Μαγνητισμός εξελίχθηκαν με την συλλογική δουλειά πάρα πολλών εξεχόντων επιστημόνων…
Πρώτο μισό 18ου αιώνα — Από τα κοσμικά σαλόνια στον Βενιαμίν Φραγκλίνο
Το επόμενο αποφασιστικό βήμα στην μελέτη του Ηλεκτρισμού υπήρξε η ανακάλυψη των αγωγών και των μονωτών από τον Άγγλο Stephen Gray…
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Segre, E. (2001). Από την πτώση των σωμάτων έως τα ραδιοκύματα. Αθήνα: Δίαυλος.
- Meyer, H. W. (1972). A History of Electricity and Magnetism. 27th ed. Norwalk, Connecticut: Colonial Press.
- Mottelay, P. F. (1922). Bibliographical History of Electricity and Magnetism. London: Charles Griffin and Company.
ΙΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
- Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας, William Gilbert
- Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας, Γράμμα από το Δουβλίνο
- Science Wiki, Ιστορική Εξέλιξη Ηλεκτρισμού