Ιστορία ηλεκτρομαγνητισμού: Από την αρχαιότητα έως τα τέλη του 16ου αιώνα
Από την αρχαία Κίνα μέχρι τον Γκίλμπερτ
H γνωστή σε μας ιστορία του ηλεκτρομαγνητισμού, φαίνεται πως ξεκινάει από την Κίνα το 2637 π.Χ., οπότε και κάνει την εμφάνισή της η πρώτη καταγεγραμμένη εφαρμογή της μαγνητικής επίδρασης. Εκείνη τη χρονιά, καθώς τα στρατεύματα του αυτοκράτορα Hoang-Ti κατεδίωκαν τον επαναστάτη πρίγκιπα Tchi-yeou, έχασαν το δρόμο τους λόγω της πυκνής ομίχλης. Λέγεται πως ο αυτοκράτορας κατασκεύασε ένα άρμα, πάνω στο οποίο στεκόταν όρθια μια εξέχουσα γυναικεία φιγούρα που έδειχνε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η φιγούρα αυτή μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει τον τίτλο της πρώτης πυξίδας που εμφανίστηκε μεταξύ των ανθρώπων, αφού μπορούσε να στρέφεται πάντα προς το νότο, όποια κι αν ήταν η κατεύθυνση του άρματος. Το 1110 π.Χ. ο Υπουργός Επικράτειας της Κίνας Tcheou-Koung, φαίρεται να χρησιμοποιεί μία συσκευή της οποίας η μία πλευρά έδειχνε προς το Βορρά ενώ η άλλη προς το Νότο. Το όνομα της συσκευής ήταν tchi-nan, δηλαδή άρμα του νότου.
Η πρώτη αναφορά σε σχέση με τα ηλεκτρικά φαινόμενα χρονολογείται στο 1170 π.Χ., όταν ο Αιγύπτιος φαραώ Ραμσής Γ΄ ο Νικητής διέταξε να τοποθετηθούν, γύρω από τους ναούς, ξύλινες ράβδοι με χρυσές αιχμές στην κορυφή τους, ώστε να αποτραπεί η οργή των Θεών που βομβάρδιζαν τους ναούς με κεραυνούς. Τον 3ο αιώνα π.Χ. η τεχνική αυτή σημείωσε βελτίωση και οι χρυσές αιχμές τοποθετήθηκαν στην κορυφή χάλκινων ράβδων.
Θαλής ο Μιλήσιος (περ. 630⁄635 π.Χ. — 543 π.Χ.)
Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή η ιδιότητα κάποιων σωμάτων να έλκουν μικρά κομματάκια χαρτιού ή μικρά άχυρα, όταν τρίβονται με ύφασμα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει ότι το ήλεκτρον, το γνωστό σε μας κεχριμπάρι (δηλαδή το απολιθωμένο ρετσίνι των πεύκων), έχει την ιδιότητα αυτή. Ωστόσο, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το φαινόμενο αυτό στις δύο χιλιετίες που ακολούθησαν κι έτσι, πέρα από κάποιες αποσπασματικές έρευνες, λίγα πράγματα έγιναν ως τα τέλη του 16ου αιώνα. Τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά φαινόμενα, ήταν πάντα καλυμμένα με το πέπλο της δεισιδαιμονίας και του θεϊκού στοιχείου. Την προσπάθεια ερμηνείας αυτών των φαινομένων κυριαρχούσαν φανταστικές δοξασίες που άγγιζαν τα όρια της μαγείας.
Οποιαδήποτε γνώση ‑ίσως- υπήρχε γύρω από τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σποραδικά, σε γραπτά μνημεία, εμφανίζονται αναφορές για δυνάμεις που ασκεί ο λίθος Kahruba (κεχριμπάρι), σπίθες που εκπέμπονται από μαλλιά κατά τη διάρκεια του χτενίσματος, συσκευές προσανατολισμού, μαγνητικές βελόνες κ.λπ. Πρόκειται όμως για ανακαλύψεις με περιορισμένη εμβέλεια που δε διερευνήθηκαν περαιτέρω.
Βίνσεντ ντε Μποβαί (Vincent de Beauvais)
Το 1250 ένας σταυροφόρος, ο Vincent de Beauvais, γράφει για την πολικότητα της μαγνητικής βελόνας στο έργο του Mirror of Nature. μία προσπάθεια συλλογής των σπουδαιότερων γνώσεων γύρω από την τέχνη, την ιστορία, τις φυσικές επιστήμες και την ψυχολογία.
Ρότζερ Μπέικον (Roger Bacon 1214–1294)
Ο Ρότζερ Μπέικον ήταν Φραγκισκανός μοναχός ο οποίος αφιερώθηκε στη μελέτη της επιστήμης στην Οξφόρδη και το Παρίσι. Η βαθιά διείσδυσή του στα μυστήρια της φύσης του έδωσε την ονομασία «Ο Υπέροχος Γιατρός». Στο έργο του Opus Minus αναλύει τις μαγνητικές ιδιότητες ορισμένων υλικών και αποδίδει στον μαγνήτη τον χαρακτηρισμό miracidum in parte notum, δηλαδή θαύμα εν μέρει γνωστό.
Πέτρος Περεγκρίνος (Petrus Peregrinus de Maricourt)
Η πρώτη συστηματική προσπάθεια διερεύνησης των μαγνητικών φαινομένων καταγράφεται τον μεσαίωνα και συγκεκριμένα τον 13ο αιώνα, οπότε ένας άλλος σταυροφόρος, ο Γάλλος Petrus Peregrinus de Maricourt, πραγματοποίησε μια σειρά σχετικών πειραμάτων. Ο Peregrinus, μεταξύ άλλων, μελέτησε τη συμπεριφορά της μαγνητικής βελόνας όταν τοποθετείται πάνω σε έναν σφαιρικό μαγνήτη. Όταν σχεδίασε στη σφαίρα του τις γραμμές κατά μήκος των οποίων προσανατολιζόταν η βελόνα, διαπίστωσε πως τέμνονταν σε δύο σημεία εκατέρωθεν του ισημερινού της σφαίρας. Τα σημεία αυτά ονόμασε μαγνητικούς πόλους.
Τα πειράματά του Peregrinus καθώς και τα συμπεράσματά του για τη συμπεριφορά των μαγνητών περιλαμβάνονται σε μια επιστολή του, γνωστή με τον τίτλο Epistola de magnete που γράφτηκε το 1269,. «Πρέπει να συνειδητοποιήσεις, αγαπητέ φίλε», γράφει, «ότι ενώ ο ερευνητής σε αυτό το θέμα πρέπει να κατανοεί τη φύση και να μην αγνοεί τις ουράνιες κινήσεις, πρέπει επίσης να είναι πολύ επιμελής στη χρήση των χεριών του, έτσι ώστε μέσω της λειτουργίας αυτής της πέτρας να μπορεί να δείξει υπέροχα αποτελέσματα».
Ουίλιαμ Γκίλμπερτ (William Gilbert 1540–1603)
Το νερό άρχισε να κυλάει στο αυλάκι, όταν ένας Άγγλος φυσικός, ο Ουίλιαμ Γκίλμπερτ, γόνος ευκατάστατης οικογένειας με κλασική παιδεία, αποφάσισε να στραφεί προς την μελέτη των ηλεκτρικών και μαγνητικών φαινομένων. Ο Ουίλιαμ Γκίλμπερτ σπούδασε Ιατρική και Μαθηματικά στο Κέμπριτζ και αφού άσκησε για κάποια χρόνια την ιατρική, διορίστηκε εν τέλει φυσικός, στο Πανεπιστήμιο Queen Elizabeth I. Η βασίλισσα του άφησε ειδικό κληροδότημα για τις μελέτες του.
Με τις πειραματικές έρευνες του Γκίλμπερτ, ουσιαστικά άρχισε η σύγχρονη μελέτη του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού, η οποία κύλησε παράλληλα, καθώς τα φαινόμενα αυτά είναι ουσιαστικά αλληλένδετα. Η έρευνά του διήρκεσε 15 και πλέον έτη και για την πραγματοποίησή της ξόδεψε σεβαστό μέρος της περιουσίας του.
Το έργο του συνοψίζεται στην περίφημη πραγματεία του De Μagnete, την οποία δημοσίευσε το 1600. Θεωρείται ένα κλασικό βιβλίο της επιστημονικής βιβλιογραφίας δεδομένου ότι παρουσιάζει μία απόλυτα πετυχημένη προσπάθεια για επαληθεύσεις ορισμένων γεγονότων μέσα από ιδιαίτερα πειράματα.
Ο Γκίλμπερτ απέδειξε ότι πολλά ήταν τα σώματα που μπορούσαν να ηλεκτριστούν με τριβή (π.χ. θειάφι, γυαλί, εβονίτης, ξύλο κ.λπ.) και, ανακαλώντας την εμπειρία του Θαλή και την ελληνική λέξη «ήλεκτρον», εισήγαγε το επίθετο «ηλεκτρικά» (electricus στα λατινικά), για να περιγράψει «τα αντικείμενα με ελκτικές ιδιότητες όπως αυτές του ήλεκτρου».
Αξιόλογη υπήρξε η προσπάθεια του Γκίλμπερτ να διακρίνει τα ηλεκτρικά από τα μαγνητικά φαινόμενα, δείχνοντας, για παράδειγμα, ότι η μαγνητική έλξη δεν εμποδίζεται από ένα φύλλο χαρτί, κάτι που δε συμβαίνει στην ηλεκτρική έλξη ή πως ο μαγνητίτης δεν απαιτεί ερέθισμα για να παρουσιάσει μαγνητικές ιδιότητες, ενώ το γυαλί και το κεχριμπάρι είναι απαραίτητο να τριφτούν ώστε να εκδηλώσουν ηλεκτρικές ιδιότητες. Είχε επίσης αντιληφθεί πως όταν σπάει ένας μαγνήτης σε μικρότερα κομμάτια τότε δημιουργούνται νέοι μαγνήτες με βόρειο και νότιο πόλο. Ήταν ο πρώτος που ουσιαστικά εισήγαγε την ιδέα μη ύπαρξης μαγνητικών μονόπολων, καθώς δεν ήταν δυνατόν να απομονωθεί ο νότιος από το βόρειο μαγνητικό πόλο.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η άποψη του Γκίλμπερτ σχετικά με την αιτία του προσανατολισμού της μαγνητικής βελόνας. Για αυτόν η αιτία δεν βρίσκεται στους ουρανούς ‑όπως είχαν ισχυριστεί οι παλαιότεροι επιστήμονες– αλλά αποκλειστικά και μόνο στη Γη.
Για την απόδειξη της θεωρίας του κατασκεύασε ένα μικρό ομοίωμα της Γης από μαγνητίτη, την «terella»: όταν τοποθετούσε μια μαγνητική βελόνα στην επιφάνειά της, προσανατολιζόταν στη διεύθυνση των πόλων.
Μολαταύτα η απόπειρα του Γκίλμπερτ να ερμηνεύσει τα ηλεκτρικά φαινόμενα δεν απέβη ιδιαίτερα καρποφόρα και περιορίστηκε στην εισαγωγή αναθυμιάσεων και εκπομπών από τα ηλεκτρισμένα σώματα. Για περισσότερα από 200 χρόνια, οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τα ηλεκτρικά φαινόμενα, επινόησαν αναθυμιάσεις, εκροές, ρευστά, απέχοντας ωστόσο μακράν της ουσιαστικής κατανόησης της φύσης του ηλεκτρισμού. Ο ίδιος ο Νεύτων, 50 χρόνια μετά τον θάνατο του Γκίλμπερτ, παρόλο που γνώριζε την σημαντικότητα των ηλεκτρικών και μαγνητικών φαινομένων, ομολογεί την άγνοιά του για αυτά, τόσο στο μνημειώδες έργο του Principia Mathematica, όσο και στο βιβλίο του Optics.