Άτομο και υποατομικά σωματίδια

Άτομο και υποατομικά σωματίδια

άτομα

Πώς είναι «φτιαγμένο» ένα άτομο; Ποια σωματίδια το δομούν και τι χαρακτηριστικά έχει καθένα από αυτά; Ας γνωρίσουμε τα υποατομικά σωματίδια.


ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

2.9 Υποατομικά Σωματίδια – Ιόντα (ebooks.edu.gr)


Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Όπως έχεις ήδη μάθει η έννοια «άτομο» εμφανίστηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα, από δύο Έλληνες φιλοσόφους, τον Δημόκριτο και τον Λεύκιππο. Σύμφωνα με τη θεωρία τους, όλα τα υλικά αποτελούνται από πολύ μικρά σωματίδια, που δεν τέμνονται παραπέρα, τα άτομα.

Σήμερα γνωρίζουμε πως ‑πράγματι- η ύλη αποτελείται από άτομα. Γνωρίζουμε επίσης πως κι αυτά ακόμη μπορούν να διασπαστούν σε μικρότερα σωματίδα, κι έτσι, είμαστε αναγκασμένοι να ορίσουμε το άτομο με διαφορετικό τρόπο.

Τα υποατομικά σωματίδια, στο επίπεδο που διδάσκονται στην χημεία της Β’ Γυμνασίου, καταγράφονται συνοπτικά στον παραπάνω πίνακα. 

ΣωματίδιαΣύμβολοΜάζαΗλεκτρικό φορτίο
Πρωτόνιοp1,67 x10-24gr+1
Νετρόνιοn1,67 x10-24gr0
Ηλεκτρόνιοe9,11×10-28gr-1
  • Ο Ατομικός αριθμός ενός ατόμου συμβολίζεται με Ζ, είναι ίσος με τον αριθμό των πρωτονίων και είναι η «ταυτότητα» του ατόμου.
  • Ο Μαζικός αριθμός συμβολίζεται με Α, είναι ίσος με τον αριθμό πρωτονίων και νετρονίων. Ονομάζεται έτσι γιατί «δείχνει» την μάζα του ατόμου.
  • Ισχύει Α= Ζ+Ν, όπου Ν, είναι ο αριθμός των νετρονίων που υπάρχουν στον πυρήνα.
  • Σε ένα ουδέτερο άτομο ο αριθμός των ηλεκτρονίων που περιφέρονται γύρω από τον πυρήνα, είναι ίσος με τον αριθμό των πρωτονίων που υπάρχουν μέσα στον πυρήνα.
  • Όταν ένα άτομο προσλαμβάνει ηλεκτρόνια, τότε μετατρέπεται σε αρνητικό ιόν, ανιόν.
  • Όταν ένα άτομο χάνει ηλεκτρόνια, τότε μετατρέπεται σε θετικό ιόν, κατιόν.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ

Για την κατανόηση της δομής του ατόμου και των υποατομικών σωματιδίων,  πολύ χρήσιμες είναι οι παρακάτω προσομοιώσεις από το PhET.


ΒΙΝΤΕΟ: Τι είναι το Άτομο;


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d