Η ελεύθερη πτώση των σωμάτων

Η ελεύθερη πτώση των σωμάτων

ελεύθερη πτώση

Μοιάζει παράξενο, όμως οι άνθρωποι άργησαν πολύ να ανακαλύψουν τη φυσική πίσω από την ελεύθερη πτώση των σωμάτων. Eπί δύο χιλιάδες χρόνια περίπου, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Γαλιλαίο, οι άνθρωποι πίστευαν ότι «τα βαρύτερα σώματα πέφτουν πιο γρήγορα».

Και πώς να τους κατηγορήσει κάποιος; Η καθημερινή μας εμπειρία και η λογική μας λένε ακριβώς το ίδιο! Ο γαλάζιος μας πλανήτης, ο μοναδικός που ως τώρα γνωρίζουμε πως φιλοξενεί ζωή, περιβάλλεται από ένα τεράστιο, αέρινο κάλυμμα: την ατμόσφαιρα. Ο περιβάλλων αέρας «παρεμβαίνει» αναπόφευκτα στα φαινόμενα που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας.

ΓαλιλαΙος: Ενας Ησυχος «επαναστΑτης»


Ο κλήρος έλαχε στον Γαλιλαίο να παρατηρήσει πρώτος, έπειτα από σχολαστικά πειράματα με τα περίφημα κεκλιμένα του επίπεδα, πως τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά από ότι όριζε η κοινή ανθρώπινη αντίληψη.

ελεύθερη πρώση - το πείραμα του Γαλιλαίου
Λέγεται πως ο Γαλιλαίος μελέτησε την ελεύθερη πτώση των σωμάτων ρίχνοντας σφαίρες διαφορετικού μεγέθους και βάρους από τον πύργο της Πίζας. Η ιστορία αυτή μάλλον δεν είναι πραγματική, μολαταύτα δείχνει τη σημασία του πειράματος στη προσέγγιση της επιστημονικής μεθόδου που υιοθέτησε ο Γαλιλαίος.

Δεν ήταν εύκολο, την εποχή εκείνη, να αμφισβητήσει κάποιος την παντοδυναμία της Αριστοτέλειας φιλοσοφίας για τα φυσικά φαινόμενα. Όμως ο Γαλιλαίος το τόλμησε. Είκοσι χρόνια αργότερα ο Ισαάκ Νεύτων, χρησιμοποιώντας μία αντλία κενού, τον επιβεβαίωσε. Αν δεν υπάρχει ο αέρας τα βαριά και τα ελαφριά αντικείμενα πέφτουν ταυτόχρονα.

ελεΥθερη πτΩση στη σελΗνη: ΣφυρΙ εναντΙον φτεροΥ


Ένα από τα πειράματα που έκαναν ‑πολύ αργότερα- οι άνθρωποι στη σελήνη, ήταν το διάσημο πείραμα «Ham­mer vs Feath­er». Και το έκαναν ακριβώς για να επιβεβαιώσουν, άλλη μια φορά, τον «εξωφρενικό» ισχυρισμό του Γαλιλαίου. Στις 2 Αυγούστου 1971, κατά τη διάρκεια της αποστολής του Apol­lo 15 στη Σελήνη, ο αστροναύτης David Scott άφησε την ίδια στιγμή ένα σφυρί και ένα φτερό. 

Η μάζα του σφυριού ήταν 1320 g, ενώ του φτερού 30 g. Και, πράγματι, έφτασαν στο έδαφος της σελήνης ταυτόχρονα.

ελεΥθερη πτΩση: παρουσΙαση


Παρακάτω μπορείς να βρεις μια παρουσίαση για την ελεύθερη πτώση από τον συνάδελφο φυσικό Μερκούρη Παναγιωτόπουλο. Στις διαφάνειες θα βρεις ερωτήσεις και ασκήσεις του βιβλίου αλλά και ερωτήσεις κλειστού τύπου εκτός βιβλίου. Μπορείς να δοκιμάσεις να τις απαντήσεις για εξάσκηση. Δίνεται η απάντηση.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του φαινομένου της ελεύθερης πτώσης από τον Ανδρέα Κασσέτα μπορείς να βρεις εδώ.

ΠεΙραμα ελεΥθερης πτΩσης στον μεγαλΥτερο θΑλαμο κενοΥ στον κΟσμο.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ


ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΤΩΣΗΣ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: