Φυσι­κή Θετι­κού Προ­σα­να­το­λι­σμού Β ΓΕ. Λ.

Σε αυτή τη σελί­δα μπο­ρείς να βρεις υλι­κό για τη φυσι­κή θετι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού Β ΓΕ. Λ. Συγκε­κρι­μέ­να παρου­σιά­σεις μαθη­μά­των, βιντε­ο­μα­θή­μα­τα και γενι­κά βίντεο σχε­τι­κά με τη φυσι­κή που διδά­σκε­ται σε αυτό το επί­πε­δο, φύλ­λα εργα­σί­ας για μάθη­μα στην τάξη ή εικο­νι­κό ή πραγ­μα­τι­κό εργα­στή­ριο, σημειώ­σεις θεω­ρί­ας και ασκή­σεις.

Το υλι­κό θα εμπλου­τί­ζε­ται διαρ­κώς.

Οδη­γί­ες διδα­σκα­λί­ας φυσι­κής ΘΠ Β’ Γε. Λ. 2024–25

Σε ένα δίω­ρο μάθη­μα επα­νά­λη­ψης της θεω­ρί­ας της Φυσι­κής της Α’ Λυκεί­ου, μπο­ρού­με να καλύ­ψου­με τις βασι­κές έννοιες με εστί­α­ση στους μαθη­μα­τι­κούς τύπους και σε απλά παρα­δείγ­μα­τα.

Καμπλυ­λό­γραμ­μες κινή­σεις

Κινή­σεις με καμπύ­λη τρο­χιά: Ορι­ζό­ντια βολή, ομα­λή κυκλι­κή κίνη­ση

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ

Παρου­σί­α­ση της μελέ­της των εξι­σώ­σε­ων κίνη­σης της ορι­ζό­ντιας βολής, της εξί­σω­σης τρο­χιάς και σχε­τι­κών παρα­δειγ­μά­των.

Μετά την παρου­σί­α­ση της θεω­ρί­ας, ήρθε η ώρα για εξά­σκη­ση! Εδώ θα βρεις ερω­τή­σεις κλει­στού τύπου και ασκή­σεις σε εντυ­πη και ηλε­κτρο­νι­κή μορ­φή που αντι­στοι­χούν σε πρώ­τα και δεύ­τε­ρα θέμα­τα στην ορι­ζό­ντια βολή.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Παρου­σί­α­ση της ομα­λής κυκλι­κής κίνη­σης — περί­ο­δος, συχνό­τη­τα, γραμ­μι­κή και γωνια­κή ταχύ­τη­τα, κεντρο­μό­λος επι­τά­χυν­ση και κεντρο­μό­λος δύνα­μη.

Θεω­ρία και μία όμορ­φη προ­σο­μοί­ω­ση που αφο­ρά στην εικο­νο­ποί­ση της κυκλι­κής κίνη­σης και συγκε­κρι­μέ­να της κεντρο­μό­λου δύνα­μης.

Ένα φύλ­λο εργα­σί­ας για την κατα­νό­η­ση του τρό­που προ­σέγ­γι­σης της μετα­βαλ­λό­με­νης κυκλι­κής κίνη­σης που εκτε­λεί υλι­κό σημείο.

Δια­τή­ρη­ση της ορμής

Η έννοια του συστή­μα­τος σωμά­των, κρού­σεις, ορμή, δύνα­μη και μετα­βο­λή της ορμής, αρχή δια­τή­ρη­σης της ορμής, μεγέ­θη που δε δια­τη­ρού­νται στην κρού­ση, εφαρ­μο­γές δια­τή­ρη­σης της ορμής

Σε αυτήν την ενό­τη­τα γίνε­ται μία εισα­γω­γή της έννοιας του συστή­μα­τος σωμά­των, των εσω­τε­ρι­κών δυνά­με­ων αλλη­λε­πί­δρα­σης και των εξω­τε­ρι­κών δυνά­με­ων σε αυτό.

Με έναυ­σμα το φαι­νό­με­νο της κρού­σης, μία εισα­γω­γή στην έννοια της ορμής με τη βοή­θεια του εικο­νι­κού εργα­στη­ρί­ου.

Η έννοια της ορμής και στο αίτιο της μετα­βο­λής της. Στοι­χεία θεω­ρί­ας, παρου­σί­α­ση και ένα ενδια­φέ­ρον φύλ­λο εργα­σί­ας.

Η αρχή δια­τή­ρη­σης της ορμής είναι απα­ραί­τη­τη για την ανά­λυ­ση φυσι­κών συστη­μά­των και την κατα­νό­η­ση του πώς αλλη­λε­πι­δρούν τα σώμα­τα σε διά­φο­ρα σενά­ρια. Η μελέ­τη της αρχής αυτής παρέ­χει ένα ισχυ­ρό εργα­λείο για την καλύ­τε­ρη κατα­νό­η­ση της δυνα­μι­κής της κίνη­σης και την ερμη­νεία φαι­νο­μέ­νων που σχε­τί­ζο­νται με αυτήν.

Πεδία δυνά­με­ων

Βαρυ­τι­κό πεδίο, Νόμος παγκό­σμιας έλξης, δυνα­μι­κή ενέρ­γεια, δυνα­μι­κό, Ηλε­κτρι­κό πεδίο, Κίνη­ση φορ­τί­ου σε ηλε­κτρι­κό πεδίο

ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Το βαρυ­τι­κό πεδίο είναι θεμε­λιώ­δους σημα­σί­ας στη φυσι­κή, αφού περι­γρά­φει την επί­δρα­ση που ασκεί ένα σώμα με μάζα σε άλλα σώμα­τα γύρω του. Το βαρυ­τι­κό πεδίο της Γης, για παρά­δειγ­μα, είναι αυτό που μας κρα­τά στη επι­φά­νειά της και προ­κα­λεί φαι­νό­με­να όπως η πτώ­ση των αντι­κει­μέ­νων. Η μελέ­τη του βαρυ­τι­κού πεδί­ου είναι κεντρι­κή στην κατα­νό­η­ση της δομής και της εξέ­λι­ξης του Σύμπα­ντος.

Η βαρυ­τι­κή δυνα­μι­κή ενέρ­γεια και το δυνα­μι­κό είναι δύο σημα­ντι­κές έννοιες της φυσι­κής που περι­γρά­φουν τις βαρυ­τι­κές αλλη­λε­πι­δρά­σεις μετα­ξύ αντι­κει­μέ­νων. Αυτές οι έννοιες είναι θεμε­λιώ­δεις για την κατα­νό­η­ση της κίνη­σης των ουρά­νιων σωμά­των, όπως πλα­νή­τες, αστέ­ρια και γαλα­ξί­ες, αλλά βρί­σκουν εφαρ­μο­γές και σε μικρό­τε­ρες κλί­μα­κες, όπως στη μελέ­τη της κίνη­σης σωμά­των στη Γη.

Σε αυτήν την ενό­τη­τα θα ανα­κα­λύ­ψου­με πώς η θέση ενός αντι­κει­μέ­νου καθο­ρί­ζει την ενέρ­γειά του, πώς υπο­λο­γί­ζε­ται η βαρυ­τι­κή δυνα­μι­κή ενέρ­γεια και τι μας δεί­χνει το βαρυ­τι­κό δυνα­μι­κό για το έργο που μπο­ρεί να παρα­χθεί. Μια ευκαι­ρία να δού­με πώς αυτές οι ιδέ­ες συν­δέ­ο­νται με τον κόσμο γύρω μας!

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Στην ενό­τη­τα αυτή εξε­τά­ζε­ται η ηλε­κτρι­κή δυνα­μι­κή ενέρ­γεια που απο­θη­κεύ­ε­ται σε ένα σύστη­μα πολ­λών σημεια­κών φορ­τί­ων λόγω της αλλη­λε­πί­δρα­σής τους μέσω του ηλε­κτρι­κού πεδί­ου. Η δυνα­μι­κή ενέρ­γεια είναι μια μορ­φή ενέρ­γειας θέσης και εξαρ­τά­ται από τις θέσεις των φορ­τί­ων και τις απο­στά­σεις μετα­ξύ τους.

Παρου­σιά­σεις μαθή­μα­τος.