Μετρήσεις θερμοκρασίας — η βαθμονόμηση

Όταν ακουμπάμε ένα δοχείο με το χέρι μας μπορούμε να εκτιμήσουμε αν είναι ζεστό ή κρύο. Δεν είμαστε, όμως, σίγουροι για την τιμή της θερμοκρασίας του. Η εκτίμησή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία που έχει το χέρι. Πώς μπορούμε να μετρήσουμε με τρόπο ακριβή τη θερμοκρασία; Ποια όργανα και ποιες κλίμακες μέτρησης χρησιμοποιούμε για τον σκοπό;
Στο μάθημα αυτό θα βρεις βασική θεωρία, δραστηριότητες και ασκήσεις.
ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
4. Μετρήσεις Θερμοκρασίας — Η βαθμονόμηση
Το μάθημα σε ψηφιακή μορφή.
παραθυρο στην ιστορια
Θερμοκρασία
Το 1714 ο Γερμανός Ντάνιελ Φαρενάιτ, επέλεξε ένα φαινόμενο στο οποίο βασίστηκε η κατασκευή του θερμομέτρου, τη διαστολή του Υδραργύρου. Ήταν ο πρώτος που πρότεινε η μέτρηση της θερμοκρασίας να γίνεται με μέτρηση του μήκους μιας στήλης υδραργύρου. Έφτιαξε λοιπόν ένα θερμόμετρο με γυάλινο σωλήνα και υδράργυρο. Αργότερα, το 1724, δημιούργησε μία κλίμακα θερμοκρασίας, την οποία σήμερα ονομάζουμε κλίμακα Φαρενάιτ. Η κλίμακα αυτή δεν χρησιμοποιείται στη χώρα μας.
Είκοσι περίπου χρόνια αργότερα ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους, χρησιμοποίησε δύο φαινόμενα, γνωστά την εποχή εκείνη, και πρότεινε μια καινούρια θερμοκρασιακή κλίμακα με την οποία θα μπορούσαν οι άνθρωποι να «βαθμολογούν» το θερμόμετρο. Τα φαινόμενα αυτά ήταν η τήξη του πάγου και ο βρασμός του νερού.
Από τότε επικράτησε η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΗΔΕΝ να είναι εκείνη στην οποία λιώνει ο πάγος. Σήμερα γράφουμε ότι η θερμοκρασία τήξης του νερού είναι 0 oC. Επίσης η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 100 λέμε πως είναι εκείνη στην οποία βράζει το νερό. Σήμερα γράφουμε ότι η θερμοκρασία βρασμού του νερού είναι 100 oC.
θερμομετρα και μετρηση θερμοκρασίας
Θεωρία, δραστηριότητα και ασκήσεις
Μετρώντας τη θερμοκρασία
Δραστηριοτητα: θερμικη διαστολη
[3d-flip-book id=“7336” ][/3d-flip-book]