Μετρήσεις όγκου - όγκος παραλληλεπιπέδου

Μετρήσεις όγκου — όγκος παραλληλεπιπέδου

όγκος στερεού σώματος

Φωτογραφία: όγκος σωμάτων με καθορισμένο σχήμα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να υπολογιστεί ή να μετρηθεί ο όγκος ενός αντικειμένου. Ποιον από όλους θα επιλέξουμε, εξαρτάται από το μέγεθος, το σχήμα και τη φυσική κατάσταση του αντικειμένου. Εδώ θα βρεις ένα φύλλο εργασίας για να μάθεις πώς υπολογίζουμε τον όγκο ενός στερεού σώματος που έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου.


Στην καθημερινή μας ζωή είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε να μετράμε τον όγκο ενός αντικειμένου ή ενός χώρου γενικότερα. Για παράδειγμα, μετράμε σε λίτρα ή κυβικά μέτρα τον όγκο της δεξαμενής του πετρελαίου, για να γνωρίζουμε πόσο πετρέλαιο μπορεί να χωρέσει. Μετράμε σε mL τον όγκο του γάλακτος που χρειάζεται να προσθέσουμε σε μία συνταγή για κέικ. Μετράμε σε λίτρα τον χώρο του ψυγείου μας ή του πορτ-παγκάζ του αυτοκινήτου για να διαπιστώσουμε τη χωρητικότητά τους.

Σκέψου: Ποιες μετρήσεις πρέπει να κάνεις για να μετρήσεις τον όγκο ενός βιβλίου;

μέτρηση μήκους, όγκος

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μετρήσεις Όγκου


ΒΙΝΤΕΟ: Όγκος και κυβικό μέτρο

Ποια είναι η μονάδα μέτρησης του όγκου; Το ακόλουθο βίντεο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την έννοια του όγκου και του κυβικού μέτρου καλύτερα.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1

Ο Βασίλης θέλει να αγοράσει ένα ενυδρείο. Μπορείς να τον βοηθήσεις να διαλέξει το σωστό μέγεθος;


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2

Μπορείς να «παίξεις» με την προσομοίωση που ακολουθεί. Δες πώς αλλάζει ο όγκος του ορθογωνίου, όταν αλλάζεις τις τρεις διαστάσεις του.


ΒΙΝΤΕΟ: Όγκος γεωμετρικών στερεών

Αν θες να καταλάβεις καλύτερα πώς μετράμε τον όγκο του παραλληλεπιπέδου και του κύβου, μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο μέχρι το 3ο λεπτό.


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d