«Μάντεψε τι»... με τη βοήθεια της πυκνότητας

«Μάντεψε τι»… με τη βοήθεια της πυκνότητας

Πυκνότητας

Εύρεση πυκνότητας — Φωτογραφία από M. H. από το Pix­abay

Πώς μπορούμε να «ανακαλύψουμε» από ποιο υλικό είναι κατασκευασμένο ένα σώμα με τη βοήθεια της πυκνότητας; Εδώ μπορείς να βρεις σχετική εργαστηριακή άσκηση και φύλλο εργασίας.


Όπως έχουμε ήδη δει εδώ, η πυκνότητα είναι χαρακτηριστικό μέγεθος για ένα υλικό. Δηλαδή, για δεδομένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, έχει συγκεκριμένη τιμή που δεν εξαρτάται από τη μάζα ή τον όγκο του.

Εύρεση πυκνότητας - Αρχιμήδης

Την ιδιότητα αυτή των υλικών χρησιμοποίησε ο μεγάλος σοφός της αρχαιότητας Αρχιμήδης για να αποφασίσει αν το στέμμα του βασιλιά Ιέρωνα ήταν από ατόφιο χρυσάφι ή είχε νοθευτεί. Με ποιον τρόπο το κατάφερε αυτό, μπορείς να διαβάσεις στο άρθρο του Ανδρέα Κασσέτα «Ο Αρχιμήδης στη μπανιέρα».

Είναι, λοιπόν, δυνατόν να αποφασίσουμε από ποιο υλικό είναι κατασκευασμένο ένα υλικό σώμα βρίσκοντας την πυκνότητά του; Θα μπορούσε ένας αρχαιολόγος να αποφασίσει τι είδους υλικά βγάζει στο φως η αρχαιολογική του σκαπάνη, χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά κι έναν ογκομετρικό κύλινδρο;

Μπορούμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Αρχιμήδη, υπολογίζοντας την πυκνότητα μικρών κύβων γνωστού όγκου. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε από ποιο υλικό είναι κατασκευασμένος καθένας από αυτούς. Για το πείραμά μας θα χρειαστούμε 5 κύβους 1 cm3 από διάφορα υλικά και μία ζυγαριά.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ


Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, Ο ΙΕΡΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ «ΕΥΡΗΚΑ»!!!

Πατήστε το κουμπί των υποτίτλων για υπότιτλους στα Ελληνικά!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: