Ξενάγηση στο μικροσκοπικό κόσμο του κυττάρου

Ξενάγηση στο μικροσκοπικό κόσμο του κυττάρου

Ανθρώπινα κύτταρα

Η ανακάλυψη του μικροσκοπίου άνοιξε την πόρτα σε έναν μικροσκοπικό, πολύπλοκο και θαυμαστό κόσμο, αυτόν του κυττάρου.

Στον κόσμο του κυττάρου

Κύτταρο: ένας μικροσκοπικός όσο και πολύπλοκος κόσμος…

Οτιδήποτε βλέπει και αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος εξαρτάται άμεσα από την αισθητηριακή του αντίληψη, από τον τρόπο δηλαδή που ο εγκέφαλός του είναι φτιαγμένος να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που του στέλνει το σύμπαν. Έτσι, παρόλο που ο εγκέφαλος αυτός είναι ένα συναρπαστικό και απίστευτα πολύπλοκο αντικείμενο, είναι αλήθεια πως οι αισθήσεις που μπορεί να επεξεργαστεί αδυνατούν να συλλάβουν όσα συμβαίνουν τόσο στο μικρόκοσμο όσο και στον μακρόκοσμο.

Κι έτσι, για να εξερευνήσει την πλάση, είναι υποχρεωμένος να επιστρατεύσει τα μαθηματικά και τη φαντασία του. Στο μέτρο του δυνατού τον βοηθούν και τα τεχνολογικά του επιτεύγματα, ώστε να «βλέπει» πράγματα που λίγα χρόνια πριν του ήταν παντελώς αόρατα ή/και άγνωστα. Χρειάστηκαν πολλές χιλιάδες χρόνια ώσπου να καταλήξουν οι άνθρωποι σε μια σημαντική εφεύρεση, το σύνθετο μικροσκόπιο. Μόλις το 1655, ο Ρόμπερτ Χουκ, περιγράφοντας τους μικρούς πόρους που παρατήρησε σε λεπτές τομές φελλού, εισήγαγε τον όρο «κύτταρο».

Έπειτα από τρεισήμισι αιώνες, ο άνθρωπος μπορεί να καυχιέται πως κατάφερε να «βουτήξει» στο θαυμαστό κόσμο του κυττάρου. Κι αν ακόμη είναι πολλά που περιμένουν απάντηση, ωστόσο είναι σημαντική η υπάρχουσα γνώση ώστε να είμαστε σε θέση να περιγράφουμε έναν απίστευτα πολύπλοκο κόσμο, ένα μικρό σύμπαν, σε κάθε μικροσκοπικό κύτταρο του οργανισμού μας. Αν υπήρχε τρόπος να γίνουμε πολύ — πολύ μικροί — εδώ που τα λέμε μικρότεροι και από μικροί — θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε μέσα σε ένα κύτταρο και ίσως να μέναμε άναυδοι από μια τόσο μεγάλης έκτασης πολυπλοκότητα, τόσο αριστοτεχνικά ενορχηστρωμένης.


«The Inner Life of the Cell» (Η εσωτερική ζωή του κυττάρου)

Το 2006, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με την XVIVO, ανέπτυξε ένα ani­ma­tion με τίτλο «The Inner Life of the Cell» που θα επέτρεπε στους φοιτητές της κυτταρικής βιολογίας να περιηγηθούν στο μικροσκοπικό κόσμο των κυττάρων. Το ταξίδι ακολουθεί την κίνηση ενός λευκού αιμοσφαιρίου κατά μήκος του ενδοθηλίου και την αντίδρασή του σε ένα εξωτερικό ερέθισμα — μια διαδικασία γνωστή ως λευκοκυτταρική εξαγγείωση.

«Powering the Cell: Mitochondria»

Η δεύτερη έκδοση της σειράς, με τίτλο εισέρχεται στο μικροσκοπικό περιβάλλον του μιτοχονδρίου και ακολουθεί το μηχανισμό της παραγωγής ATP κατά μήκος της εσωτερικής μιτοχονδριακής μεμβράνης.

«Inner Life of the Cell: Protein Packing»

Το 2013 κυκλοφόρησε το τρίτο μέρος της σειράς το οποίο απεικονίζει το πυκνοκατοικημένο  μοριακό περιβάλλον που υπάρχει στα κύτταρα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d