Μικροσκοπική παρατήρηση κυττάρων
Δύο χαρακτηριστικά των φυτικών κυττάρων που εύκολα παρατηρούνται με το σχολικό οπτικό μικροσκόπιο είναι το κυτταρικό τοίχωμα που τα περιβάλλει και ο πυρήνας τους. Για τη μικροσκόπηση (μικροσκοπική παρατήρηση) φυτικών κυττάρων προσφέρεται ιδιαίτερα ο βολβός του κρεμμυδιού. Ο υμένας που καλύπτει εσωτερικά τον χιτώνα του βολβού του κρεμμυδιού αποτελείται από μία μονή στιβάδα κυττάρων. Στα κύτταρα αυτά είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτος ο πυρήνας και το κυτταρικό τοίχωμα.
Τα κύτταρα του σώματός μας ανήκουν στα ζωικά κύτταρα. Εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία, ανάλογα με τον λειτουργικό τους ρόλο. Για τη δημιουργία κατάλληλου παρασκευάσματος και τη μικροσκόπηση ζωικών κυττάρων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κύτταρα από τον επιθηλιακό ιστό που καλύπτει εσωτερικά τα μάγουλα ή τη γλώσσα μας. Τα κύτταρα αυτά έχουν απλό σχήμα, κυβικό, κυλινδρικό ή πλακώδες.
ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Οι στόχοι της εργαστηριακής αυτής άσκησης είναι:
- Να περιγράψετε την κατασκευή και τη λειτουργία του μικροσκοπίου.
- Να εξασκηθείτε στην προετοιμασία παρασκευασμάτων.
- Να παρατηρήσετε τη δομή ενός φυτικού κυττάρου.
- Να παρατηρήσετε τη δομή ενός ζωικού κυττάρου.
- Να συγκρίνετε φυτικά και ζωικά κύτταρα και να εντοπίσετε τις διαφορές τους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
ΟΡΓΑΝΑ — ΣΥΣΚΕΥΕΣ | ΥΛΙΚΑ |
---|---|
Μικροσκόπιο Αντικειμενοφόρες πλάκες Καλυπτρίδες Ξυραφάκι Βελόνα ανατομίας Λαβίδα με λεπτά άκρα Οδοντογλυφίδες Σταγονόμετρο Διηθητικό χαρτί | Διάλυμα lugol (1–2gr J & 4gr KJ σε 100ml νερού) Βολβός κρεμμυδιού Φύλλα ελιάς |
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Οδηγίες για τη μικροσκόπηση φυτικών και ζωικών κυττάρων από το 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου.
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
Ένα εναλλακτικό φύλλο εργασίας αυτού που υπάρχει στον εργαστηριακό οδηγό.