Προσδιορισμός θέσης και μετατόπισης υλικού σημείου

Στη φυσική, η θέση και η μετατόπιση είναι βασικές έννοιες που περιγράφουν την κίνηση των σωμάτων. Η θέση ενός αντικειμένου αναφέρεται στο πού βρίσκεται σε ένα σύστημα αναφοράς, όπως ένα σημείο σε έναν χάρτη. Η μετατόπιση περιγράφει την αλλαγή στη θέση ενός αντικειμένου και αφορά τη διαφορά μεταξύ της αρχικής και της τελικής του θέσης. Ενώ η θέση είναι ένα απλό σημείο, η μετατόπιση είναι διανυσματικό μέγεθος, που σημαίνει ότι έχει τόσο μέγεθος όσο και κατεύθυνση.
Σχολικό Βιβλίο
Η έννοια του υλικού σημείου
Όταν παρατηρούμε την κίνηση ενός αντικειμένου, διαπιστώνουμε ότι είναι αρκετά περίπλοκη. Για παράδειγμα, αν αφήσετε ένα φύλλο χαρτί να πέσει από ένα ύψος, δεν θα πέσει σε ευθεία γραμμή, αλλά με έναν ακανόνιστο τρόπο. Αυτό συμβαίνει λόγω της αντίστασης του αέρα, η οποία επηρεάζει την κίνηση.
Αν όμως αφήσετε ένα πιο βαρύ αντικείμενο, όπως ένα βιβλίο, να πέσει, θα παρατηρήσετε ότι η κίνηση είναι διαφορετική, πιο σταθερή. Παρ’ όλα αυτά, αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι η κίνηση δεν είναι τέλεια: το βιβλίο μπορεί να περιστρέφεται και κάθε σημείο στην επιφάνειά του μπορεί να ακολουθεί διαφορετική πορεία.
Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσαμε να πειραματιστούμε με ένα σώμα που θα είχε τόσο μικρές διαστάσεις ώστε να μοιάζει με ένα υλικό σημείο; Ένα υλικό σημείο είναι ένα φανταστικό αντικείμενο που δεν έχει μέγεθος ούτε σχήμα, αλλά έχει μάζα. Με αυτό το σώμα, η κίνηση θα ήταν πολύ πιο απλή.
Η ιδανική περίπτωση για τη μελέτη της κίνησης ενός υλικού σημείου θα ήταν να μην υπάρχουν παράγοντες που να επηρεάζουν την κίνησή του, όπως η αντίσταση του αέρα.
Βέβαια, στην πραγματική ζωή, τα αντικείμενα έχουν μέγεθος και σχήμα, όπως η Γη ή μια μπάλα ποδοσφαίρου. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να προσεγγίσουμε την κίνησή τους σαν να ήταν υλικά σημεία. Για παράδειγμα η Γη, καθώς κινείται γύρω από τον Ήλιο, μπορεί να θεωρηθεί ως υλικό σημείο, γιατί η ακτίνα της Γης είναι πολύ μικρότερη από την απόσταση Γης-Ήλιου. Έτσι, για τη μελέτη της κίνησης της Γης, η προσέγγιση αυτή είναι πολύ καλή.
Συμπερασματικά, παρόλο που δεν υπάρχουν τέλειες συνθήκες, μπορούμε να χρησιμοποιούμε προσεγγίσεις, όπως αυτή του υλικού σημείου, για να μελετούμε κινήσεις στην καθημερινή ζωή.
Παρουσίαση
thesi_metatopisi.pptx από Dimitra
Φύλλο Εργασίας
Από το ylikonet