Κατηγορία: Χημεια Α Λυκειου

A variety of laboratory glassware with colorful liquids in a science lab setting.

To 1 mol: Η Γέφυ­ρα ανά­με­σα στα Άτο­μα και τον Μακρό­κο­σμο

Το mol είναι μια από τις πιο θεμε­λιώ­δεις έννοιες στη χημεία καθώς μας επι­τρέ­πει να μετρά­με και να μελε­τά­με μικρο­σκο­πι­κές οντό­τη­τες, όπως τα άτο­μα και τα μόρια, σε μακρο­σκο­πι­κή κλί­μα­κα. Ορί­ζε­ται ως η ποσό­τη­τα μιας ουσί­ας που περιέ­χει τόσες δομι­κές μονά­δες (άτο­μα, μόρια, ιόντα κ.λπ.) όσες και τα άτο­μα σε 12 γραμ­μά­ρια \( ^{12} C…
Read more

Οξείδια σιδήρου - Σκουριά: Close-up of a rusty chain with sunrise and water reflections in the background.

Οξεί­δια: φύλ­λο εργα­σί­ας

Ένα φύλ­λο εργα­σί­ας το οποίο περι­λαμ­βά­νει μία σύντο­μη επα­νά­λη­ψη των οξέ­ων και των βάσε­ων (που έχουν διδα­χθεί στη χημεία της Γ’ Γυμνα­σί­ου) και βασι­κή θεωρία/δραστηριότητες σχε­τι­κές με τα οξεί­δια. Ψηφια­κό Βιβλίο 3.3 Οξεί­δια Φύλ­λο εργα­σί­ας Δημιουρ­γία σκου­ριάς (σχη­μα­τι­κή ανα­πα­ρά­στα­ση)

A collection of colorful test tubes and flasks in a chemistry laboratory setting.

Συλ­λο­γή χημι­κών αντι­δρά­σε­ων Α’ Λυκεί­ου

Στο επι­συ­να­πτό­με­νο αρχείο περι­λαμ­βά­νε­ται συλ­λο­γή χημι­κών εξι­σώ­σε­ων για αντι­δρά­σεις απλής/διπλής αντι­κα­τά­στα­σης και εξου­δε­τέ­ρω­σης. Στο τέλος του εγγρά­φου δίνο­νται οι εξι­σώ­σεις συμπλη­ρω­μέ­νες. Ψηφια­κό Βιβλίο 3.5 Χημι­κές Αντι­δρά­σεις Το αρχείο σε μορ­φή PDF Το αρχείο σε μορ­φή Microsoft Word

a man and a woman holding a test tube

Αριθ­μός οξεί­δω­σης — γρα­φή χημι­κών τύπων — ονο­μα­το­λο­γία

Ο αριθ­μός οξεί­δω­σης, η γρα­φή των χημι­κών τύπων και η ονο­μα­το­λο­γία είναι βασι­κές έννοιες στη χημεία που βοη­θούν στην κατα­νό­η­ση και την επι­κοι­νω­νία των χημι­κών ιδιο­τή­των και αντι­δρά­σε­ων των στοι­χεί­ων και των ενώ­σε­ων. Ο αριθ­μός οξεί­δω­σης δίνει σημα­ντι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για την αντι­δρα­στι­κό­τη­τα του στοι­χεί­ου. Η γρα­φή των χημι­κών τύπων απο­τε­λεί το εργα­λείο που χρη­σι­μο­ποιούν οι…
Read more

ηλεκτρονική δομή ατόμου

Ηλε­κτρο­νι­κή δομή των ατό­μων

Η ηλε­κτρο­νι­κή δομή των ατό­μων εξη­γεί πώς κατα­νέ­μο­νται τα ηλε­κτρό­νια γύρω από τον πυρή­να του ατό­μου σε διά­φο­ρα ενερ­γεια­κά επί­πε­δα ή τρο­χιές. Τα ηλε­κτρό­νια γεμί­ζουν πρώ­τα τα επί­πε­δα με τη χαμη­λό­τε­ρη ενέρ­γεια, πλη­σιά­ζο­ντας σιγά-σιγά προς τα εξω­τε­ρι­κά επί­πε­δα όσο αυξά­νε­ται ο αριθ­μός τους. Αυτή η κατα­νο­μή επη­ρε­ά­ζει τις χημι­κές ιδιό­τη­τες του ατό­μου και καθο­ρί­ζει πώς…
Read more