Αστραπή και κεραυνός: ο ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα

Αστραπή και κεραυνός: ο ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα

Υπάρχει ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα; Η απάντηση είναι ναι! Το παρόν άρθρο, λοιπόν, πραγματεύεται τον μηχανισμό με τον οποίο δημιουργείται η αστραπή στην ατμόσφαιρα. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικό βίντεο και προσομοίωση.


ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Κεφάλαιο 1ο: Ηλεκτρισμός (ebooks.edu.gr)


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που υποστήριξε ότι ο κεραυνός και η αστραπή δεν ήταν η κατάρα των Θεών. Προσπάθησε να ερμηνεύσει το φυσικό φαινόμενο της αστραπής, υποθέτοντας ότι είναι ένας γιγάντιος ηλεκτρικός σπινθήρας. Για να επαληθεύσει αυτή του την ιδέα, πραγματοποίησε το διάσημο πείραμά του, δένοντας ένα μεταλλικό κλειδί στο μεταξωτό νήμα ενός χαρταετού, τον οποίο πέταξε στη διάρκεια μιας καταιγίδας. Πλησιάζοντας το χέρι του στο μεταλλικό κλειδί, δημιουργήθηκε ηλεκτρικός σπινθήρας, γεγονός που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο Ηλεκτρισμός μεταπήδησε από τα σύννεφα στο κλειδί, μέσω του νήματος, φορτίζοντάς το ηλεκτρικά.

Το διάσημο πείραμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου με τον χαρταετό
Το διάσημο Πείραμα του Φραγκλίνου. Στο πείραμα αυτό ο Φραγκλίνος έδεσε ένα κλειδί στο μεταξένιο νήμα ενός χαρταετού, τον οποίο πέταξε στη διάρκεια μιας καταιγίδας.
Σύντομα διαπίστωσε ότι το μεταλλικό κλειδί είχε φορτιστεί ηλεκτρικά, μια και όταν πλησίασε σε αυτό το χέρι του, δημιουργήθηκαν σπινθήρες και ένιωσε ένα σοκ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: ΚΕΡΑΥΝΟΣ — ΑΣΤΡΑΠΗ — ΒΡΟΝΤΗ

Το ακόλουθο βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης περιέχει πληροφορίες σε σχέση με τη δημιουργία της αστραπής και της βροντής.


ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείς να βρεις περισσότερα στοιχεία για τον μηχανισμό με τον οποίο δημιουργείται η αστραπή αλλά και κάποια ιστορικά στοιχεία.


ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

Γιατί τα κτήρια έχουν αλεξικέραυνα;


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αστραπή & Κεραυνός
Κεραυνός και αστραπή

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d