Συνδεσμολογία αντιστατών σε σειρά και παράλληλα

Συν­δε­σμο­λο­γία αντι­στα­τών σε σει­ρά και παράλ­λη­λα

Close-up of glowing string lights against a dark background, creating a warm ambiance.

Στο μάθη­μα της Φυσι­κής της Β’ Λυκεί­ου, μία από τις βασι­κές έννοιες που συνα­ντά­με είναι η σύν­δε­ση αντι­στα­τών σε ηλε­κτρι­κά κυκλώ­μα­τα. Οι αντι­στά­τες είναι στοι­χεία που ελέγ­χουν τη ροή του ρεύ­μα­τος σε ένα κύκλω­μα, και η κατα­νό­η­ση του πώς συν­δέ­ο­νται είναι κρί­σι­μη για την ανά­λυ­ση και τον σχε­δια­σμό ηλε­κτρι­κών συστη­μά­των.

Ψηφια­κό Βιβλίο

2.5 Συν­δε­σμο­λο­γία αντι­στα­τών (αντι­στά­σε­ων)

Θεω­ρη­τι­κή Εισα­γω­γή

Υπάρ­χουν δύο βασι­κοί τρό­ποι σύν­δε­σης αντι­στα­τών: σε σει­ρά και παράλ­λη­λα. Κάθε τύπος σύν­δε­σης έχει δια­φο­ρε­τι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά και επη­ρε­ά­ζει τη συνο­λι­κή αντί­στα­ση του κυκλώ­μα­τος με δια­φο­ρε­τι­κό τρό­πο.

Σύν­δε­ση σε Σει­ρά:

Όταν οι αντι­στά­τες συν­δέ­ο­νται σε σει­ρά, το ρεύ­μα που διαρ­ρέ­ει κάθε αντι­στά­τη είναι το ίδιο, ενώ η συνο­λι­κή τάση του κυκλώ­μα­τος κατα­νέ­με­ται στους αντι­στά­τες.

Σύν­δε­ση Παράλ­λη­λα:

Στην παράλ­λη­λη σύν­δε­ση, όλοι οι αντι­στά­τες συν­δέ­ο­νται στα ίδια άκρα, οπό­τε η τάση σε κάθε αντι­στά­τη είναι η ίδια, ενώ το ρεύ­μα κατα­νέ­με­ται ανά­λο­γα με την αντί­στα­ση του κάθε στοι­χεί­ου.

Η κατα­νό­η­ση αυτών των δύο τύπων σύν­δε­σης είναι θεμε­λιώ­δης για την επί­λυ­ση προ­βλη­μά­των σε ηλε­κτρι­κά κυκλώ­μα­τα και για την κατα­νό­η­ση πιο πολύ­πλο­κων συστη­μά­των. Σε αυτήν την ανάρ­τη­ση, θα εξε­τά­σου­με ανα­λυ­τι­κά τις δια­φο­ρές μετα­ξύ των δύο συν­δέ­σε­ων, θα δού­με παρα­δείγ­μα­τα και θα μάθου­με πώς να υπο­λο­γί­ζου­με τη συνο­λι­κή αντί­στα­ση σε κάθε περί­πτω­ση.

Παρου­σί­α­ση

Μία σύντο­μη παρου­σί­α­ση για τους δύο δια­φο­ρε­τι­κούς τρό­πους σύν­δε­σης αντι­στα­τών σε ένα ηλε­κτρι­κό κύκλω­μα: σε σει­ρά και παράλ­λη­λα.

Προ­σο­μοί­ω­ση PhET: Εργα­στή­ριο κυκλω­μά­των συνε­χούς ρεύ­μα­τος

Ισο­δύ­να­μη αντί­στα­ση: φύλ­λο εργα­σί­ας

Powered By EmbedPress

Χρή­σι­μοι Σύν­δε­σμοι

σύνδεση σε σειρά

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *