Η φυσική γύρω μας: η ταχύτητα στη φύση

Η φυσι­κή γύρω μας: η ταχύ­τη­τα στη φύση

Πόλη και μέσα μεταφοράς

Αν θες να κάνεις επα­νά­λη­ψη στην μέση αριθ­μη­τι­κή ταχύ­τη­τας, μπο­ρείς να ανα­τρέ­ξεις στο άρθρο «Μέση αριθ­μη­τι­κή ταχύ­τη­τα».

Οι ταχύ­τη­τες που συνα­ντά­με στη φύση είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κές. Περ­πα­τώ­ντας στο δρό­μο μια βρο­χε­ρή μέρα μπο­ρεί να συνα­ντή­σεις ένα σαλι­γκά­ρι, που κινεί­ται πάρα πολύ αργά. Είναι πιθα­νόν να σε προ­σπε­ρά­σει μια μηχα­νή που κινεί­ται με μεγά­λη ταχύ­τη­τα. Μπο­ρεί να σκο­ντά­ψεις σε μια πέτρα ακί­νη­τη ή να προ­σπα­θή­σεις να δεις μια μέλισ­σα που περ­νά­ει γρή­γο­ρα δίπλα από το αφτί σου.

Καθέ­να από αυτά τα φυσι­κά σώμα­τα, έχει δια­φο­ρε­τι­κή ταχύ­τη­τα. Κάποιες φορές μεγά­λη. Ίσως τόσο μεγά­λη που δεν προ­λα­βαί­νεις να δεις την κίνη­ση. Κάποιες φορές μικρή… ίσως τόσο μικρή που να μην δια­κρί­νεις καν πως υπάρ­χει κίνη­ση.

Ακό­μη κι ο ήχος που ακούς και το φως που βλέ­πεις έχουν ταχύ­τη­τα! Πόσο μεγά­λη να είναι άρα­γε; Θα με πίστευ­ες αν σου έλε­γα πως αν έτρε­χες με την ταχύ­τη­τα του φωτός θα μπο­ρού­σες να κάνεις περί­που 7 φορές τον γύρο της γης στον Ιση­με­ρι­νό, σε ένα μόνο δευ­τε­ρό­λε­πτο; Κι όμως!

Μπο­ρείς να βρεις τέτοιες ταχύ­τη­τες;

ταχύτητα - αυτοκίνητο κινούμενο

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *