Ο Ερατοσθένης και το ιστορικό πείραμα
Ή… πώς ο Ερατοσθένης μέτρησε την ακτίνα της Γης!
Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε το 276 π.Χ. στην Κυρήνεια της Βόρειας Αφρικής. Σπούδασε στην Αθήνα από όπου προσκλήθηκε το 245 π.Χ. από τον Βασιλέα Πτολεμαίο τον Ευεργέτη για να αναλάβει τη διεύθυνση της νεοϊδρυθείσας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και την εκπαίδευση του υιού του Φιλοπάτορα.
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σοφούς της Αρχαιότητας και θεμελιωτής της Φυσικής και Μαθηματικής Γεωγραφίας. Ο σπουδαίος Αρχιμήδης τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και του αφιέρωσε το περίφημο έργο του «Περί μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένη έφοδος».
Στην Αλεξάνδρεια έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του το 194 π.Χ. Λέγεται ότι έχασε την όραση του και υπέβαλλε τον εαυτό του σε αναγκαστική ασιτία, που τον οδήγησε στον θάνατο.
Στο έργο του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μέτρηση της περιμέτρου της γης, η κατάρτιση καταλόγου αστέρων, η κατάρτιση χαρτών με οικονομικά και εθνογραφικά στοιχεία, ένα ημερολόγιο, μία μέθοδος για την εύρεση των πρώτων αριθμών γνωστή ως «Κόσκινο του Ερατοσθένους», ένα Όργανο για τη λύση του προβλήματος του διπλασιασμού του κύβου. Γύρω στο 230 π.Χ. σε έναν πάπυρο της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, ο Ερατοσθένης διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο, η μεγαλύτερη μέρα του τόπου), στα νότια όρια της πόλης Συήνη (σημερινό Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτίζεται ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού (δηλαδή, βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας διερωτήθηκε εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε μια άλλη πόλη πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως στην Αλεξάνδρεια, που είναι κτισμένη στις εκβολές του Νείλου ποταμού βορειότερα του Ασσουάν στον ίδιο περίπου μεσημβρινό, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.
Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση έδωσε ο Ερατοσθένης υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στον Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης.
Τοποθέτησε έναν κατακόρυφο στύλο στην Αλεξάνδρεια την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα 12 το μεσημέρι, μέτρησε τη γωνία που σχημάτιζε η σκιά του και την βρήκε ίση με το ένα πεντηκοστό της περιφέρειας κύκλου και λίγο περισσότερο ακόμη. Η γωνία ήταν 7,2ο (περίπου 8 πρώτα λεπτά — γωνία φ στο σχήμα). Αφού η Αλεξάνδρεια και η Συήνη βρίσκονται πάνω στον ίδιο μεσημβρινό οι 7,2ο αντιστοιχούν στο 1⁄50 του πλήρη κύκλου (360÷7,2 = 50).
Η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από αφηγήσεις βηματιστών και ίση περίπου με 800 Km. Φημολογείται ότι ο Ερατοσθένης μίσθωσε βηματιστές για τη μέτρησή της ή ότι μέτρησε αυτήν την απόσταση, χρησιμοποιώντας ένα είδος οδομέτρου με γρανάζια. Εν τέλει η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με 40000 Km.
Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης την έδωσε χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες. Άρα, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.
Εξήγηση του πειράματος
Το δικό μας πείραμα είναι λίγο διαφορετικό αφού θα εργαστούμε κατά τη διάρκεια της εαρινής ισημερίας και όχι κατά το θερινό ηλιοστάσιο, όπως ο Ερατοσθένης. Αν θεωρήσουμε ότι ο κύκλος στο διπλανό σχήμα είναι η Γη τότε η έλλειψη στο κέντρο είναι ο ισημερινός. Τις ημέρες κοντά στην εαρινή ισημερία, όσοι βρίσκονται στον ισημερινό της Γης θα παρατηρήσουν ότι ο Ήλιος το μεσημέρι βρίσκεται πολύ κοντά στο ζενίθ. Επομένως οι ακτίνες πέφτουν κατακόρυφα και ο Ήλιος θα μπορούσε να καθρεφτίζεται στον πυθμένα ενός πηγαδιού. Η προέκταση μιας ακτίνας του Ήλιου είναι η ΙΚ και περνάει από το κέντρο της Γης Κ. Έστω ότι εμείς είμαστε στη θέση Τ. Αν τοποθετήσουμε μια κατακόρυφη ράβδο ΤΑ = Υ cm τότε αυτή το μεσημέρι έχει σκιά ΤΣ = Χ cm.
Υπολογίζουμε την εφαπτομένη της γωνίας \( \hat{\phi}= \hat{\Sigma AT} \) από το λόγο Χ/Y και έτσι βρίσκουμε την γωνία \( \hat{\phi} \) σε μοίρες. Επειδή ο ήλιος βρίσκεται πολύ μακριά από τη Γη, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι ακτίνες του είναι παράλληλες. Η γωνία είναι ίση με την επίκεντρη γωνία ως εντός και εναλλάξ (όπως φαίνεται στο σχήμα). Άρα λοιπόν το γεωγραφικό πλάτος της θέσης μας είναι μοίρες. Εύκολα μπορούμε να βρούμε ότι το μήκος του τόξου ΤΙ, η γωνία \( \hat{\phi} \) και η περίμετρος S της Γης συνδέονται με τη σχέση:
$$ \frac{TI}{\hat{\phi}}=\frac{S}{360^{\circ}} $$
συνεπώς η περίμετρος της Γης είναι:
$$ TI={\hat{\phi}}\cdot \frac{S}{360^{\circ}} $$
Η ακτίνα της Γης υπολογίζεται εύκολα από τη σχέση \( S=2 \pi R \) η οποία δίνει:
$$ R= \frac{S}{2 \pi} $$
Σχετική παρουσίαση
Το πείραμα του Ερατοσθένη: Φύλλα Εργασίας
Στο φύλλα εργασίας που ακολουθούν περιλαμβάνονται τα βήματα του πειράματος. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτά αλλά και στην παρούσα ανάρτηση, αντλήθηκαν από εκπαιδευτικό υλικό που παραχωρήθηκε από το ΕΚΦΕ Σερρών για την υλοποίηση του πειράματος.
Υπολογιστικό φύλλο (.ods)
Υλοποίηση πειράματος το 2018
Το πείραμα του Ερατοσθένη: Video
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Υδρόγειος σφαίρα
(για την επίδειξη της σφαιρικότητας της Γης)
Υλοποίηση Πειράματος
Οι μαθητές μετρούν!