Ισορροπία δυνάμεων

Ισορροπία δυνάμεων

Συνθήκη ισορροπίας δυνάμεων

…ή αλλιώς «ο πρώτος νόμος της κίνησης»

Τι χρειάζεται για να μπορεί ένα σώμα να είναι ακίνητο — δηλαλή να βρίσκεται σε ισορροπία — ή να κινείται αδιάκοπα με σταθερή ταχύτητα; Η απάντηση στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης είναι μάλλον εύκολη: όταν δεν υπάρχει κίνηση δεν υπάρχει δύναμη. Τι γίνεται όμως με το δεύτερο σκέλος; Η εμπειρία μάς ωθεί σε μια βιαστική απάντηση: για να μπορεί να διατηρείται η κίνηση ενός σώματος θα πρέπει να επιδράει σε αυτό μια δύναμη που θα τη συντηρεί.

Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Είναι πράγματι απαραίτητη η άσκηση δύναμης για να διατηρηθεί η ταχύτητα ενός παγοδρόμου που γλυστράει δίχως τριβές στον πάγο; Επιπλέον, πότε δύο ή περισσότερες δυνάμεις είναι σε ισορροπία; Τι συμβαίνει στην κίνηση ενός σώματος όταν η συνισταμένη των δυνάμεων που ενεργούν σε αυτό είναι μηδέν; Εδώ θα βρεις στοιχεία θεωρίας, δραστηριότητες και φύλλα εργασίας για τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα.


ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

3.4 Δύναμη και ισορροπία (ebooks.edu.gr)


Τα Voyagers & ο πρώτος νόμος του Νεύτωνα

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι διαστημοσυσκευές της NASA Voy­ager 1 και 2 ξεκίνησαν το διαστημικό τους ταξίδι. Σε αυτό το χρονικό διάστημα άλλαξαν την εικόνα που είχαμε για τους εξωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος επαυξάνοντας τις γνώσεις μας γι’ αυτούς. Τα voy­agers είναι οι πρώτες διαστημοσυσκευές οι οποίες κατάφεραν να διαφύγουν από τα στενά όριά του.

Το Voy­ager 1 εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, 16 ημέρες μετά το Voy­ager 2, το οποίο και προσπέρασε λίγους μήνες αργότερα κοντά στη Ζώνη των Αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Από τότε ταξιδεύει µε ταχύτητα μεγαλύτερη από 50.000km/h.

Αυτή τη στιγμή το Voy­ager 1 έχει δραπετεύσει από το ηλιακό μας σύστημα και Περιπλανιέται στο μεσοαστρικό χώρο του Γαλαξία μας, μακριά από τον ήλιο και τους πλανήτες. Περιμένει, ίσως, στο απώτερο μέλλον να το ανακαλύψει κάποιος άλλος, εξωγήινος διαστημικός ταξιδευτής.


ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

Μία εύκολη εισαγωγική δραστηριότητα στην ισορροπία δυνάμεων.


ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ — ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δραστηριότητες με βάση την προσομοίωση και θεωρία.


ΒΙΝΤΕΟ

  • New­ton in Space
    (Από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρείας, πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό)
  • 1ος νόμος Νεύτωνα στην αληθινή ζωή (Αδράνεια)
  • Αδράνεια — Iner­tia | Eure­ka (1981)
    Ani­ma­tion για τον 1ο Νόμο του Νεύτωνα από τη σειρά Eure­ka! (1981) της καναδικής τηλεόρασης TVO.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Στα ελληνικά…

Στα αγγλικά…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d