Blog

συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα

Ένταση ηλεκτρικού ρεύματος

Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα μέγεθος που περιγράφει το πόσο ισχυρό είναι το ηλεκτρικό ρεύμα που κυκλοφορεί σε ένα κύκλωμα προκειμένου να λειτουργήσουν οι συσκευές που περιλαμβάνει. Η κατανόηση της έννοιας αυτής είναι πολύ σημαντική τόσο για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και για την καθημερινή ζωή. ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ…
Read more

Free train in motion image

Μαθαίνω παίζοντας τις έννοιες της κίνησης

Ένα παιχνίδι ερωτήσεων κλειστού τύπου με ανατροφοδότηση για την επανάληψη των βασικών εννοιών της κίνησης στη Β’ Γυμνασίου.

Free man in motion image

Εισαγωγή στην κίνηση

Η κίνηση, από την απλή κίνηση ενός σώματος στον χώρο μέχρι την περίπλοκη κίνηση των αστρονομικών αντικειμένων, αποτελεί μία βασική έννοια της Φυσικής. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες εδώ και αιώνες και συνεχίζει να εμπνέει νέες ανακαλύψεις και αναπτύξεις στον τομέα της φυσικής. Η μελέτη της κίνησης μας επιτρέπει να κατανοήσουμε…
Read more

close up view of plasma

Ηλεκτροστατικές Αλληλεπιδράσεις στο εργαστήριο

2 φύλλα εργασίας που περιέχουν εργαστηριακές δραστηριότητες σχετικές με τις ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις. Οι δραστηριότητες αυτές σχετίζονται με τους τρόπους ηλέκτρισης των υλικών, τη δομή του ατόμου αλλά και την αρχή διατήρησης του ηλεκτρικού φορτίου. Το υλικό έχει αντληθεί σχεδόν αυτούσιο από το ίντερνετ. ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ 1.4 Τρόποι ηλέκτρισης και η μικροσκοπική ερμηνεία φυλλα εργασιασ ΒΙΝΤΕΟ

tissue under microscope

Κυτταρική διαίρεση: μίτωση και μείωση

Στους ζωντανούς οργανισμούς παρατηρούμε δύο είδη κυτταρικής διαίρεσης, τη μίτωση και τη μείωση. Μίτωση Με τη διαδικασία της μίτωσης επιτυγχάνεται ο πολλαπλασιασμός ενός κυττάρου έτσι ώστε τα θυγατρικά του κύτταρα να περιέχουν τον ίδιο αριθμό χρωμοσωμάτων και το ίδιο γενετικό υλικό με αυτό. Μείωση Η Μείωση είναι το είδος εκείνο κυτταρικής διαίρεσης που εξασφαλίζει τον…
Read more

Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή - γεννήτρια- ανεμογεννήτρια

Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή κι εφαρμογές — γεννήτρια

Η ανακάλυψη της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής σχεδόν ταυτόχρονα από τον Michael Fara­day και τον Hen­ry υπήρξε σταθμός στην εξέλιξη του τεχνολογικού ανθρώπινου πολιτισμού, καθώς οδήγησε πολύ γρήγορα στην κατασκευή της γεννήτριας. ψηφιακο βιβλιο ΕΝΟΤΗΤΑ 3 — Ηλεκτρική Ενέργεια ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Μια ηλεκτρική γεννήτρια είναι μια συσκευή που μετατρέπει μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για…
Read more

Δύναμη Laplace — Κινητήρας

Ο ηλεκτρομαγνητισμός περιλαμβάνει αρκετά φαινόμενα που ξεφεύγουν από την καθημερινή μας εμπειρία. Η ανακάλυψη της σύνδεσης του ηλεκτρισμού με τον μαγνητισμό οδήγησε την επιστήμη της φυσικής σε καταιγιστικές εξελίξεις. Σε αυτή την ενότητα θα μελετήσουμε τη δύναμη Laplace στο εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου. ψηφιακο βιβλιο ΕΝΟΤΗΤΑ 3 — Ηλεκτρική Ενέργεια λιγη… θεωρια για τη…
Read more

Ιστορία Ηλεκτρομαγνητισμού

Ιστορία Ηλεκτρομαγνητισμού: Πρώτο μισό 18ου αιώνα

Από τα κοσμικά σαλόνια στον Βενιαμίν Φραγκλίνο Το επόμενο αποφασιστικό βήμα στην μελέτη του Ηλεκτρισμού υπήρξε η ανακάλυψη των αγωγών και των μονωτών, από τον Άγγλο Stephen Gray (1646 — 1719), γεννημένο στο Καντέμπουρι και γιο βαφέα. Το 1711, έπειτα από μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα και συνταξιούχος πλέον στο Char­ter­house (ίδρυμα στο Λονδίνο για την…
Read more

Ιστορία Ηλεκτρομαγνητισμού

Ιστορία ηλεκτρομαγνητισμού: 17ος αιώνας

Το πέρασμα από τη δοξασία στην πειραματική έρευνα Τον 17ο και 18ο αιώνα ο Ηλεκτρισμός και ο Μαγνητισμός εξελίχθηκαν με την συλλογική δουλειά πάρα πολλών εξεχόντων επιστημόνων. Στις αρχές του 17ου αιώνα, διαπιστώθηκε η έλξη ανάμεσα σε γυαλί και ήλεκτρο που έχουν προηγουμένως τριβεί. Μερικές δεκαετίες αργότερα, το έτος 1629, διαπιστώθηκε και η άπωση. Ερευνητές…
Read more

Οδική ασφάλεια - οι Έλληνες στο δρόμο

Οδική ασφάλεια: Οι Έλληνες στο… δρόμο!

Η ταινία αυτή, συρραφή στιγμιοτύπων από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αφορά στην οδική ασφάλεια και δημιουργήθηκε στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας του γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2017–18. Με χιουμοριστικό τρόπο παρουσιάζει και σχολιάζει την οδική συμπεριφορά των Ελλήνων.