Κατηγορία: Φυσικη Α Λυκειου

Macro shot of a garden snail crawling on a wet stone with green foliage background.

Τρι­βή ολί­σθη­σης: Διε­ρευ­νη­τι­κό σενά­ριο

Παρα­τί­θε­ται εδώ ένα σενά­ριο για την τρι­βή ολί­σθη­σης, βασι­σμέ­νο στη διε­ρευ­νη­τι­κή μάθη­ση από τον Ηλία Σιν­τσα­λή. Σχο­λι­κό Βιβλίο 1.3 Δυνα­μι­κή στο επί­πε­δο Σενά­ριο μελέ­της τρι­βής με χρή­ση εικο­νι­κού εργα­στη­ρί­ου Το παρα­κά­τω σενά­ριο στη­ρί­ζο­νται στην διε­ρεύ­νη­ση. Ο χρή­στης έχει την δυνα­τό­τη­τα να πλη­κτρο­λο­γή­σει την απά­ντη­ση του στο κίτρι­νο πλαί­σιο. Με το πέρας της δια­δι­κα­σί­ας ολό­κλη­ρο το…
Read more

δύναμη και μεταβολή της ταχύτητας

Ο 2ος Νόμος του Νεύ­τω­να ή Θεμε­λιώ­δης Νόμος της Μηχα­νι­κής

Ο 2ος νόμος του Νεύ­τω­να, γνω­στός και ως ο Θεμε­λιώ­δης Νόμος της Μηχα­νι­κής, είναι μια από τις θεμε­λιώ­δεις αρχές της κλα­σι­κής φυσι­κής. Σύμ­φω­να με αυτόν τον νόμο, η επι­τά­χυν­ση ενός αντι­κει­μέ­νου είναι ευθέ­ως ανά­λο­γη με τη συνι­στα­μέ­νη δύνα­μη που ασκεί­ται σε αυτό και αντι­στρό­φως ανά­λο­γη με τη μάζα του. Μαθη­μα­τι­κά, αυτό εκφρά­ζε­ται με την εξί­σω­ση:…
Read more

Δύναμη: είναι παντού γύρω μας

Οι δυνά­μεις συνο­πτι­κά και ο νόμος του Hooke

Τι είναι οι δυνά­μεις; Φαντά­σου να σπρώ­χνεις μια πόρ­τα για να ανοί­ξει, να τρα­βάς ένα κου­τί στο πάτω­μα ή ακό­μα και να αισθά­νε­σαι το βάρος του σώμα­τός σου όταν στέ­κε­σαι. Όλες αυτές οι κατα­στά­σεις περι­λαμ­βά­νουν μια κοι­νή έννοια: τη δύνα­μη. Η δύνα­μη είναι μια θεμε­λιώ­δης έννοια στη Φυσι­κή που περι­γρά­φει την αλλη­λε­πί­δρα­ση μετα­ξύ σωμά­των, η οποία μπο­ρεί…
Read more

1ος Νόμος Νεύτωνα - Δύναμη και Ισορροπία

Ο Πρώ­τος Νόμος του Νεύ­τω­να ή νόμος της αδρά­νειας

Φαντα­στεί­τε ένα βιβλίο ακί­νη­το πάνω σε ένα τρα­πέ­ζι ή μια μπά­λα που κυλά­ει στο έδα­φος και τελι­κά στα­μα­τά. Για­τί τα αντι­κεί­με­να «αντι­δρούν» έτσι; Ο Πρώ­τος Νόμος του Νεύ­τω­να, γνω­στός και ως Νόμος της Αδρά­νειας, μας βοη­θά να κατα­νο­ή­σου­με αυτά τα φαι­νό­με­να. Αυτό σημαί­νει ότι τα αντι­κεί­με­να αντι­στέ­κο­νται στη μετα­βο­λή της κίνη­σής τους λόγω μιας ιδιό­τη­τας που ονο­μά­ζε­ται αδρά­νεια. Όσο μεγα­λύ­τε­ρη…
Read more

Μοτοσικλέτα κινείται με ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση

Ευθύ­γραμ­μη Ομα­λά Μετα­βαλ­λό­με­νη Κίνη­ση: εξι­σώ­σεις κίνη­σης και δια­γράμ­μα­τα

Έχεις ανα­ρω­τη­θεί ποτέ πώς μπο­ρού­με να περι­γρά­ψου­με μαθη­μα­τι­κά την κίνη­ση ενός αντι­κει­μέ­νου που επι­τα­χύ­νει με στα­θε­ρό ρυθ­μό; Στην ενό­τη­τα της Φυσι­κής που μελε­τά­με την ευθύ­γραμ­μη ομα­λά μετα­βαλ­λό­με­νη κίνη­ση, βρί­σκου­με τις απα­ντή­σεις. Οι εξι­σώ­σεις της κίνη­σης και τα αντί­στοι­χα δια­γράμ­μα­τα μας προ­σφέ­ρουν ένα ισχυ­ρό εργα­λείο για να ανα­λύ­σου­με και να προ­βλέ­ψου­με την κίνη­ση των σωμά­των. Σε…
Read more

close up photography of white chevrolet camaro

Εισα­γω­γή στην Ευθύ­γραμ­μη Ομα­λά Μετα­βαλ­λό­με­νη Κίνη­ση

Φαντά­σου ένα αυτο­κί­νη­το που ξεκι­νά από στά­ση και επι­τα­χύ­νει συνε­χώς με τον ίδιο ρυθ­μό. Ή μια μπά­λα που πέφτει από ένα ύψος και η ταχύ­τη­τά της αυξά­νε­ται στα­θε­ρά καθώς πλη­σιά­ζει το έδα­φος. Αυτά είναι παρα­δείγ­μα­τα της κίνη­σης που ονο­μά­ζου­με Ευθύ­γραμ­μη Ομα­λά Μετα­βαλ­λό­με­νη (ΕΟΜΚ). Σε αυτό το άρθρο θα επι­χει­ρή­σου­με μία πρώ­τη γνω­ρι­μία με ΕΟΜΚ. Σχο­λι­κό…
Read more

competitor during kart racing

Η έννοια της επι­τά­χυν­σης

Φαντά­σου ένα αυτο­κί­νη­το που ξεκι­νά από στά­ση και αρχί­ζει να κινεί­ται όλο και πιο γρή­γο­ρα. Ή ένα ποδή­λα­το που κατη­φο­ρί­ζει ένα λόφο και η ταχύ­τη­τά του αυξά­νε­ται συνε­χώς. Ή ακό­μη και εσέ­να, όταν τρέ­χεις όσο πιο γρή­γο­ρα μπο­ρείς. Τι συμ­βαί­νει σε όλες αυτές τις περι­πτώ­σεις; Η ταχύ­τη­τα των αντι­κει­μέ­νων αλλά­ζει με το πέρα­σμα του χρό­νου.…
Read more

man in t shirt riding bicycle on street

Ευθύ­γραμ­μη Ομα­λή Κίνη­ση και εξι­σώ­σεις κίνη­σης

Φαντά­σου ένα αυτο­κί­νη­το που κινεί­ται σε έναν ευθύ­γραμ­μο δρό­μο χωρίς να αλλά­ζει η ταχύ­τη­τά του. Το αυτο­κί­νη­το αυτό λέμε πως εκτε­λεί ευθύ­γραμ­μη ομα­λή κίνη­ση. Η ευθύ­γραμ­μη ομα­λή κίνη­ση απο­τε­λεί ένα θεμε­λιώ­δες κεφά­λαιο στη μελέ­τη της κινή­μα­τος. Παρό­λο που είναι μια απλή μορ­φή κίνη­σης, απο­τε­λεί την βάση για την κατα­νό­η­ση πιο σύν­θε­των κινή­σε­ων. Σε αυτό το…
Read more

a dashboard in a car

Η έννοια της ταχύ­τη­τας

Ένα σημα­ντι­κό ζητού­με­νο όταν προ­σπα­θού­με να περι­γρά­ψου­με την κίνη­ση ενός κινού­με­νου σώμα­τος είναι το πόσο γρή­γο­ρα κινεί­ται. Το μέγε­θος που χρη­σι­μο­ποιού­με για το σκο­πό αυτό είναι η ταχύ­τη­τα η οποία εκφρά­ζει το πόσο μακριά ταξι­δεύ­ει το σώμα στη μονά­δα του χρό­νου. Σχο­λι­κό Βιβλίο 1.1 Ευθύ­γραμ­μη κίνη­ση Η θεω­ρία συνο­πτι­κά Στην καθη­με­ρι­νή μας ζωή συνη­θί­ζου­με να…
Read more

man running beside mirror wall

Προσ­διο­ρι­σμός θέσης και μετα­τό­πι­σης υλι­κού σημεί­ου

Στη φυσι­κή, η θέση και η μετα­τό­πι­ση είναι βασι­κές έννοιες που περι­γρά­φουν την κίνη­ση των σωμά­των. Η θέση ενός αντι­κει­μέ­νου ανα­φέ­ρε­ται στο πού βρί­σκε­ται σε ένα σύστη­μα ανα­φο­ράς, όπως ένα σημείο σε έναν χάρ­τη. Η μετα­τό­πι­ση περι­γρά­φει την αλλα­γή στη θέση ενός αντι­κει­μέ­νου και αφο­ρά τη δια­φο­ρά μετα­ξύ της αρχι­κής και της τελι­κής του θέσης.…
Read more