Εισαγωγή στο στατικό ηλεκτρισμό

Εισαγωγή στο στατικό ηλεκτρισμό

Ηλεκτρικά φορτία σε σφαίρες και ράβδο μονωμένα από το περιβάλλον

Εδώ θα βρεις μια χρήσιμη παρουσίαση σχετική με το στατικό ηλεκτρισμό. Θα θυμηθείς τις έννοιες του ηλεκτρικού φορτίου και της ηλεκτρικής δύναμης και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ηλεκτριστεί ένα αντικείμενο.


ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ

Εισαγωγικό ένθετο


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

(Το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης έχει επιμεληθεί ο Μερκούρης Παναγιωτόπουλος)


ΒΙΝΤΕΟ για τον στατικό ηλεκτρισμό


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ

 • Φωτοδέντρο — Ηλέκτριση με τριβή
  (Προσομοίωση που δείχνει την κίνηση των φορτισμένων σωματιδίων στο εσωτερικό των σωμάτων κατά την ηλέκτριση με τριβή)
 • Φωτοδέντρο — Ηλέκτριση με επαφή
  (Προσομοίωση στην οποία μπορείς να δεις πώς κινούνται τα φορτισμένα σωματίδια στο εσωτερικό των ατόμων κατά την ηλέκτριση με επαφή)
 • PhET — Tra­volt­age — στατικός ηλεκτρισμός(Παίξε με το πόδι και το χέρι του John για να ανακαλύψεις πώς τον χτυπάει το ρεύμα)
 • PhET — Μπαλόνια και στατικός ηλεκτρισμός(Πειραματίσου με τα μπαλόνια για να εξερευνήσεις έννοιες του στατικού ηλεκτρισμού όπως η μεταφορά του φορτίου, η έλξη και η άπωση των φορτίων και οι τρόποι ηλέκτρισης)
 • CK-12 Foun­da­tion — Δυνάμεις σε φορτισμένα αντικείμενα
  (Ηλεκτρονικό quiz με το οποίο μπορείς να μελετήσεις την ηλεκτρική αλληλεπίδραση μεταξύ φορτισμένων σωμάτων)

ΕΝΘΕΤΟ

στατικός ηλεκτρισμός - γεννήτρια

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ VΑΝ  DER GRAAF

Η γεννήτρια Βαν Ντερ Γκράαφ (Van Der Graaf) αντίθετα, χρησιμοποιείται, λόγω του τεράστιου φορτίου που συσσωρεύει, σε διάφορα εργαστήρια για την επιτάχυνση σωματιδίων. Μάλιστα λόγω των πολύ μεγάλων ποσών ενέργειας που προσλαμβάνουν, τα σωματίδια κινούνται τόσο γρήγορα, ώστε σε τέσσερα δευτερόλεπτα διανύουν διάστημα ίσο με την απόσταση Γης-Σελήνης.

Στη γεννήτρια Βαν Ντερ Γκράαφ, πηγή του ηλεκτρικού φορτίου είναι μια μεταλλική χτένα που συνδέεται με την ηλεκτρική παροχή. Το φορτίο μεταφέρεται με έναν κινούμενο ιμάντα από τη χτένα στην εξωτερική επιφάνεια μιας μεταλλικής σφαίρας. Η στήλη πάνω στην οποία τοποθετούμε τη σφαίρα, εμποδίζει τη διαρροή του φορτίου.

Μια γεννήτρια Βαν Ντερ Γκράαφ μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλη τάση, της τάξης του 1.000.000 Volt. Αν βάλουμε κοντά δύο τέτοιες γεννήτριες, το συσσωρευμένο φορτίο της μιας μεταπηδά στη διπλανή, προκαλώντας γιγαντιαίους σπινθήρες που μοιάζουν με αστραπές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: