Μεγάλη έκρηξη — ένα μικρό χρονικό

Πώς φτάσαμε στην Μεγάλη Έκρηξη; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
1608
Το πρώτο τηλεσκόπιο κατασκευάζεται στην Ολλανδική κωμόπολη Μίλντελμπρουχ από δύο οπτικούς: τον Χανς Λιπερσέι και στον Ζακαρίας Γιάνσεν.
1609
Δύο άνθρωποι, σε διαφορετικά σημεία της Ευρώπης, χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο για αστρονομικές παρατηρήσεις:ο Άγγλος Αστρονόμος Τόμας Χάριοτ και ο Ιταλός Γαλιλαίος.
18ος αιώνας
Στα χρόνια που ακολουθούν οι αστρονόμοι κατασκευάζουν μεγαλύτερα και καλύτερα τηλεσκόπια. Εξερευνούν τον ουρανό και μετρούν τις αποστάσεις των αστέρων. Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Χέρσελ δείχνει ότι ο ήλιος ανήκει σε μια ομάδα αστέρων – τον Γαλαξία μας, ίσως τον μοναδικό γαλαξία στο Σύμπαν.
1781
Ο Μεσιέ ταξινομεί τα νεφελώματα που φαίνονται ως αμυδροί άμορφοι σχηματισμοί και μοιάζουν να μην είναι αστέρες (έντονα φωτεινά σημεία). Στους κόλπους της αστρονομίας ξεκινά μια μεγάλη διαμάχη για τη φύση αυτών των νεφελωμάτων.
Οι αστρονόμοι διχάζονται.
α) Ανήκουν τα νεφελώματα στον Γαλαξία μας ή είναι ξεχωριστοί γαλαξίες;
β) Είναι ο Γαλαξίας μας ο μοναδικός γαλαξίας ή το Σύμπαν είναι γεμάτο γαλαξίες;
1912
Οι αστρονόμοι αποκτούν έναν κανόνα για τη μέτρηση των αποστάσεων στο Σύμπαν: η Χενριέτα Λίβιτ μελετώντας τους Κηφείδες μεταβλητούς αστέρες διαπιστώνει ότι η περίοδος μεταβλητότητάς της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της πραγματικής τους λαμπρότητας και της απόστασής τους.
1923
Ο Έντουιν Χαμπλ αναγνωρίζει έναν Κηφείδη σε ένα νεφέλωμα και μετρώντας την απόστασή του αποδεικνύει ότι βρίσκεται πολύ πέρα από τον Γαλαξία μας! Συμπεραίνει, λοιπόν, πως τα περισσότερα νεφελώματα είναι ξεχωριστοί γαλαξίες, καθένας τους αποτελούμενος από δισεκατομμύρια αστέρες, όπως ακριβώς και ο Γαλαξίας μας.
Το Σύμπαν που μας φιλοξενεί είναι γεμάτο γαλαξίες!
Η φασματοσκοπία προμηθεύει τους επιστήμονες με ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο: διαφορετικά άτομα εκπέμπουν/απορροφούν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός. Οι αστρονόμοι μελετούν το αστρικό φως για να δουν από ποια στοιχεία αποτελούνται οι αστέρες. Παρατηρούν ότι τα μήκη κύματος στο αστρικό φως είναι ελαφρώς μετατοπισμένα.
1929
O Χαμπλ δείχνει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της αποστασης ενός Γαλαξία και της ταχύτητάς του. Αυτό είναι γνωστό ως Νόμος του Χαμπλ: Αν οι γαλαξίες απομακρύνονται τότε:
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΔΕΙΞΗ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ;
Η συνέχεια επί της οθόνης…