|

Εισαγωγή στην ορμή - εικονικό εργαστήριο

Εισα­γω­γή στην ορμή — εικο­νι­κό εργα­στή­ριο

Accident scene with car crash

Ορμή — Car vector created by brgfx — www.freepik.com

Ορμή: Ένα Ταξί­δι στην Καρ­διά της Φυσι­κής

Από την αρχαιό­τη­τα μέχρι σήμε­ρα, η έννοια της ορμής έχει δια­δρα­μα­τί­σει κρί­σι­μο ρόλο στην κατα­νό­η­ση του φυσι­κού κόσμου. Η ορμή, μια θεμε­λιώ­δης ποσό­τη­τα στη φυσι­κή, περι­γρά­φει την κίνη­ση των αντι­κει­μέ­νων και την αλλη­λε­πί­δρα­σή τους με δυνά­μεις.

Η πρώ­τη ένδει­ξη της κατα­νό­η­σης της ορμής μπο­ρεί να ανι­χνευ­θεί στους αρχαί­ους Έλλη­νες φιλο­σό­φους. Ο Αρι­στο­τέ­λης προ­σπά­θη­σε να εξη­γή­σει την κίνη­ση, αλλά ήταν ο Γαλι­λαί­ος τον 16ο αιώ­να που έθε­σε τα θεμέ­λια για την κλα­σι­κή μηχα­νι­κή με τις πει­ρα­μα­τι­κές του μελέ­τες. Με την εισα­γω­γή της έννοιας της αδρά­νειας, ο Γαλι­λαί­ος διευ­κρί­νι­σε ότι ένα σώμα θα συνε­χί­σει να κινεί­ται με στα­θε­ρή ταχύ­τη­τα εάν δεν ασκεί­ται επά­νω του εξω­τε­ρι­κή δύνα­μη.

Ο Ισα­άκ Νεύ­των στη συνέ­χεια καθιέ­ρω­σε τις θεμε­λιώ­δεις αρχές της ορμής στο έργο του “Principia Mathematica” το 1687. Οι νόμοι της κίνη­σης του Νεύ­τω­να εισή­γα­γαν τη σχέ­ση μετα­ξύ δύνα­μης και μετα­βο­λής της ορμής, που περι­γρά­φε­ται από τον δεύ­τε­ρο νόμο της κίνη­σης: \( F= \frac{d(mv)}{dt} \).

Στη σύγ­χρο­νη επο­χή, η έννοια της ορμής παρα­μέ­νει κεντρι­κή στην επι­στή­μη, από τις κβα­ντο­μη­χα­νι­κές μελέ­τες του μικρό­κο­σμου και τις σημα­ντι­κές εφαρ­μο­γές του μακρό­κο­σμου μέχρι τις αστρο­νο­μι­κές παρα­τη­ρή­σεις. Η δια­τή­ρη­ση της ορμής είναι ένα από τα πιο σημα­ντι­κά εργα­λεία που χρη­σι­μο­ποιούν οι επι­στή­μο­νες για να περι­γρά­ψουν και να προ­βλέ­ψουν τη συμπε­ρι­φο­ρά των συστη­μά­των σωμά­των, από τα μικρο­σκο­πι­κά σωμα­τί­δια μέχρι τα γαλα­ξια­κά συστή­μα­τα.

Σε αυτή την ανάρ­τη­ση, θα εξε­ρευ­νή­σου­με την έννοια της ορμής ώστε να μπο­ρέ­σου­με αργό­τε­ρα να κατα­νο­ή­σου­με τους νόμους που τη διέ­πουν και να δού­με πώς εφαρ­μό­ζε­ται σε διά­φο­ρες κατα­στά­σεις της καθη­με­ρι­νής μας ζωής και της επι­στή­μης.

Με έναυ­σμα το φαι­νό­με­νο της κρού­σης μία εισα­γω­γή στην έννοια της ορμής και στο αίτιο της μετα­βο­λής της με τη βοή­θεια του εικο­νι­κού εργα­στη­ρί­ου.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

2.2 Το φαι­νό­με­νο της κρού­σης (ebooks.edu.gr)

2.3 Η έννοια της ορμής (ebooks.edu.gr)

2.4 Η δύνα­μη και η μετα­βο­λή της ορμής (ebooks.edu.gr)

ΒΙΝΤΕΟ

Ποια είναι τα απο­τε­λέ­σμα­τα μιας σύγκρου­σης;

Ορμή — κρού­σεις: Προ­σο­μοί­ω­ση

Φύλ­λο εργα­σί­ας

Powered By EmbedPress

Μία παρου­σί­α­ση της ορμής από τον Ανδρέα Κασ­σέ­τα μπο­ρείς να βρεις εδώ.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Powered By EmbedPress

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *