Απόσταξη: ας φτιάξουμε τη δική μας ρακή!
Πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε απόσταξη αλκοόλ με την ειδική συσκευή του αποστακτήρα που διαθέτουμε, προκειμένου να φτιάξουμε μια γουλιά εργαστηριακή ρακή; Γιατί διαχωρίζεται το αλκοόλ από τα υπόλοιπα συστατικά του μείγματος των ζυμωμένων σταφυλιών; Εδώ μπορείς να βρεις πληροφορίες για την απόσταξη και οδηγίες για την πραγματοποίηση της απόσταξης αλκοόλ.
ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ
Ίσως στην Μινωική Κρήτη να έλαβε χώρα η πρώτη απόσταξη, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι εκτός από κρασί και νερόμελο, έπιναν και ρακί (τσικουδιά). Η πρώτη αναφορά σε απόσταξη οφείλεται στον Αριστοτέλη (384−322 π.Χ.), ο οποίος περιγράφει την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, για τη μετατροπή του σε πόσιμο.
Η διαδικασία της απόσταξης αποδίδεται, μάλλον, στην Υπατία, την πιο αξιόλογη γυναίκα επιστήμονα της αρχαιότητας (μαθηματικό, και φιλόσοφο) που έζησε στην Αλεξάνδρεια από το 364 ως το 416 μ.Χ. Για δεκαπέντε αιώνες η Υπατία θεωρείται ότι ήταν η μόνη γυναίκα επιστήμονας στην ιστορία Θεωρήθηκε μάγισσα λόγω της ενασχόλησής της με αρχαίες επιστήμες και διαμελίστηκε από το φανατισμένο χριστιανικό όχλο επί Πατριάρχου Αλεξανδρείας Κυρίλλου.
Η πρώτη αποστακτική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο “άμβιξ” ή “άμβυξ”, ένα γυάλινο ή χάλκινο δοχείο, που συναντάμε για πρώτη φορά στην Ελληνιστική Αλεξάνδρεια. Ήταν ένα όργανο που με απλή θέρμανση, επέτρεπε το διαχωρισμό των μιγμάτων στα συστατικά τους. Στους Άραβες αλχημιστές μετονομάστηκε σε alambic, λέξη σύνθετη από το αραβικό άρθρο al και την ελληνική άμβιξ (δοχείο). Οι Ρωμαίοι και οι Αλεξανδρινοί απέσταξαν τη ρητίνη από κορμούς πεύκων και συμπύκνωσαν το τερεβινθέλαιο, που εξατμιζόταν. Οι διεργασίες αυτές χρησιμοποιούσαν βραχίονες συμπυκνώσεως (έξω από το δοχείο βρασμού), οι οποίοι ψύχονταν με ατμοσφαιρικό αέρα και επέτρεπαν τη διαφυγή των πιο πτητικών συστατικών.
Για πρώτη φορά φαίνεται ότι οι Άραβες χρησιμοποίησαν βραχίονες συμπυκνώσεως, που ψύχονταν με νερό. Με τη χρησιμοποίηση αυτής της μεθόδου ανακάλυψαν διάφορα βασικά έλαια (έλαια από διάφορα φυτά, που χρησιμοποιούνταν σαν αρώματα) μετά από απόσταξη χυμών από τα αντίστοιχα φυτά.
Το 1495 ο Τζ. Κορ παρασκευάζει το πρώτο ουίσκι, στην Σκοτία!
(Από το λογισμικό «Ο θαυμαστός κόσμος της χημείας»)
στοχοι εργαστηριακησ ασκησησ
Μετά το τέλος της άσκησης να μπορούν οι μαθητές:
- να περιγράφουν την αλκοολική ζύμωση,
- να αναγνωρίζουν τα μέρη ενός αποστακτήρα και τη λειτουργία τους,
- να περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο εξάγεται αλκοόλ με τη διαδικασία της απόσταξης,
- να απαριθμούν τις χημικές ουσίες που περιέχει η ρακή.
λιγη… επιστημη
Η απόσταξη δεν δημιουργεί αλκοόλ. Απλά εξάγει αυτό που ήδη υπάρχει σε ένα μείγμα. Για να παράγουμε, λοιπόν, ένα απόσταγμα θα πρέπει να διαθέτουμε ένα αλκοολούχο υγρό, από το οποίο θα εξάγουμε την επιθυμητή ποσόστητα αλκοόλ.
Για την απόσταξη της ρακής χρησιμοποιούμε τα στέμφυλα, δηλαδή τα υπολείμματα των σταφυλιών μετά την οινοποίηση. Τα στέμφυλα τοποθετούνται σε ειδικά βαρέλια όπου υφίστανται αλκοολική ζύμωση για περισσότερο από ένα μήνα.
Η αλκοολική ζύμωση προκαλείται από τις ζύμες, τους μικροσκοπικούς μύκητες που ζουν στο φλοιό των σταφυλιών και με τη σύνθλιψή τους περνούν στο χυμό. Τα ώριμα σταφύλια είναι γλυκά, άρα και πλούσια σε σάκχαρα (γλυκόζη). Οι ζυμοκύκητες καταναλώνουν τα σάκχαρα αυτά, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειάζονται. Ένα από τα προϊόντα του μεταβολισμού των σακχάρων των σταφυλιών, είναι η αιθανόλη (αλκοόλ). Ένα άλλο προϊόν είναι το αέριο διοξείδιο του άνθρακα το οποίο ανεβαίνει σε φυσαλίδες προς την επιφάνεια, δίνοντας την εντύπωση πως ο χυμός «βράζει».
Κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης, λόγω της θερμότητας που παράγουν οι ζυμομύκητες, η θερμοκρασία του χυμού αυξάνεται.
Στην ακόλουθη εικόνα φαίνονται τα μέρη της γυάλινης εργαστηριακής συσκευής απόσταξης. Τα τρία βασικά μέρη της είναι η φιάλη απόσταξης, ο συμπυκνωτής και η φιάλη λήψης. Ο συμπυκνωτής έχει διπλό τοίχωμα, μέσα στο οποίο είναι δυνατόν να κυκλοφορεί κρύο νερό.
Το μείγμα των ζυμωμένων στέμφυλων τοποθετείται στη φιάλη απόσταξης. Εκεί θερμαίνεται από τον λύχνο Bunsen και η θερμοκρασία του ανεβαίνει. Είναι γνωστό πως το αλκοόλ βράζει στους 73,4οC ενώ το νερό στους 100οC. Όταν, λοιπόν, η θερμοκρασία του μείγματος φτάνει στο σημείο βρασμού, δημιουργούνται στο εσωτερικό του φυσαλίδες ατμών αλκοόλης και λίγου νερού (που κι αυτό εξατμίζεται σε μικρότερο βαθμό), οι οποίοι ανέρχονται προς τον διακλαδωτήρα και εισέρχονται στον συμπυκνωτή.
Εκεί ψύχονται και υγροποιούνται (συμπυκνώνονται).
Έτσι στη φιάλη λήψης φτάνουν μικρές σταγόνες αποστάγματος που αποτελούνται κυρίως από αλκοόλ και μικρότερη ποσότητα νερού.
απαιτουμενα
ΟΡΓΑΝΑ — ΣΥΣΚΕΥΕΣ | ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ — ΥΛΙΚΑ |
---|---|
Γυάλινη αποστακτική συσκευή με ψυκτήρα (συμπυκνωτή) και θερμόμετρο Βάσεις στήριξης Γκαζάκι Πλέγμα αμιάντου | Ζυμωμένα στέμφυλα ή εναλλακτικά μίγμα κρασιού με φλοιούς σταφυλιών και κουκούτσια |
πειραματικη διαδικασια: Απόσταξη για την παραγωγή αλκοολ
Γεμίζουμε μέχρι τη μέση την σφαιρική φιάλη της συσκευής απόσταξης με το μείγμα μας (ζυμωμένα στέμφυλα ή εναλλακτικά μείγμα κρασιού με φλοιούς σταφυλιών και κουκούτσια). Συνδέουμε κατάλληλα το θερμόμετρο και τον ψυκτήρα. Γύρω από τον ψυκτήρα είναι απαραίτητο να υπάρχει κυκλοφορία νερού, οπότε συνδέουμε τα σωληνάκια του με την παροχή δικτύου και την αποχέτευση (είσοδος του νερού στο κάτω μέρος του ψυκτήρα, έξοδος του νερού στο πάνω μέρος).
Αφού στηρίξουμε το πλέγμα αμιάντου κάτω από την σφαιρική φιάλη, ξεκινάμε τη θέρμανση με το γκαζάκι. Όταν το μίγμα αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία για να έχουμε μία ήπια απόσταξη. Μόλις ξεκινήσει η απόσταξη χαμηλώνουμε τη φλόγα και αν χρειαστεί απομακρύνουμε λίγο το γκαζάκι από τη σφαιρική φιάλη. Η θερμοκρασία στο θερμόμετρο δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 90οC, διότι τότε θα αποστάζει και το νερό. Καλό θα είναι να διατηρηθεί γύρω στους 80οC.
Παρακολουθούμε τη διαδικασία της απόσταξης ελέγχοντας συχνά τη θερμοκρασία και το απόσταγμα που συλλέγεται στην ειδική φιάλη.
Πηγή πειραματικής διαδικασίας: ΕΚΦΕ Ιωαννίνων — Απόσταξη τσίπουρου — αλκοολικοί βαθμοί