Μάζα και βάρος: δυο διαφορετικά φυσικά μεγέθη

Σε προηγούμενα μαθήματα γνωρίσαμε μια πολύ σημαντική δύναμη, το βάρος. Δυστυχώς συχνά, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη βιβλιογραφία άλλων επιστημών, το βάρος συγχέεται με τη μάζα. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε πως στην πραγματικότητα, παρόλο που το βάρος σχετίζεται με τη μάζα, είναι ένα εντελώς διαφορετικό μέγεθος από αυτήν.
Συγκεκριμένα στην φυσική της Α’ Γυμνασίου μάθαμε πως ένας τρόπος να ορίσουμε τη μάζα ενός σώματος είναι να πούμε πως είναι η ποσότητα της ύλης που περιέχει το σώμα αυτό. Αργότερα, σε αυτό το κεφάλαιο, διαπιστώσαμε πως η μάζα ενός αντικειμένου σχετίζεται με την αδράνειά του. Mας δείχνει, δηλαδή, πόσο αυτό «αντιστέκεται» όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε την κινητική του κατάσταση. Μπορούμε λοιπόν να γράψουμε:
Μάζα
Η μάζα είναι θεμελιώδης ιδιότητα των υλικών σωμάτων.
Αποτελεί το μέτρο της αδράνειάς κάθε σώματος και είναι αναλλοίωτη και σταθερή παντού, εδώ στη γή, στους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, σε ολόκληρο τον γαλαξία μας αλλά και τους άλλους γαλαξίες).
Μπορούμε να μετρήσουμε τη μάζα με τον ζυγό ισορροπίας και η μονάδα μέτρησής της στο διεθνές σύστημα μονάδων είναι το 1 kg.
Από την άλλη μεριά, όπως μάθαμε για το βάρος:
Βάρος
Το βάρος είναι η δύναμη με την οποία η Γη έλκει ένα σώμα.
Το βάρος ενός σώματος δεν είναι σταθερό. Μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Επίσης μεταβάλλεται με το υψόμετρο, καθώς όσο απομακρυνόμαστε
από την γη, τόσο μειώνεται η τιμή του βάρους. Στο διάστημα, μακριά από άλλα
ουράνια σώματα το βάρος πρακτικά είναι μηδέν.
Αφού το βάρος είναι δύναμη, το μετράμε με το δυναμόμετρο και η μονάδα μέτρησής του στο διεθνές σύστημα μονάδων είναι το 1Ν.
Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της μάζας και του βάρους.
ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
3.6 Δύναμη και μεταβολή της ταχύτητας