Ο νόμος του Ohm - εφαρμογές και ασκήσεις

Ο νόμος του Ohm — εφαρμογές και ασκήσεις

Ηλεκτρισμός

Σε αυτήν την ενότητα θα βρεις σημειώσεις & παρουσίαση θεωρίας, εφαρμογές του νόμου του Ohm, ερωτήσεις και ασκήσεις.


ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

2.2 Ηλεκτρικά δίπολα — Νόμος του Ohm


ΣΧΕΤΙΚΑ

H συστηματική μελέτη ενός ηλεκτρικού κυκλώματος, δηλαδή το να υπολογίσουμε την τάση που εφαρμόζεται στα άκρα κάθε στοιχείου και την ένταση του ρεύματος που το διαρρέει, είναι πολύ χρήσιμη. Αυτό διότι ο τεχνολογικός μας πολιτισμός, που αναπτύσσεται ταχύτατα, βασίζεται στον ηλεκτρισμό. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε συνεχώς αυξάνονται.

Είναι, επομένως, σημαντικό να γνωρίζουμε τη σχέση μεταξύ του ρεύματος που διαρρέει μια συσκευή και της τάσης στα άκρα της. Πρώτος διερεύνησε αυτή τη σχέση ο Γερμανός Georg Simon Ohm (1787−1854). Το 1827 ο Ohm δημοσίευσε τα αποτελέσματα των ερευνών του, για τις οποίες χρησιμοποίησε εξοπλισμό δικής του επινόησης. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν στην αγωγιμότητα των μετάλλων και την συμπεριφορά των ηλεκτρικών κυκλωμάτων.

O Ohm στο εργαστήριό του
O Georg Ohm επί το έργον: Πειραματική διάταξη μέτρησης του ρεύματος που διαρρέει χάλκινη αγώγιμη ταινία. Το ρεύμα παράγεται από θερμοζεύγος χαλκού-βισμουθίου. Η μία ένωση του ζεύγους εμβαπτίζεται σε πάγο ενώ η άλλη σε νερό που βράζει. Λόγω της σταθερής διαφοράς θερμοκρασίας, η διαφορά δυναμικού είναι σταθερή.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Στην παρακάτω παρουσίαση μπορείς να διαβάσεις για τον νόμο του Ohm, τον τρόπο να διερευνήσεις αν ισχύει για ένα ηλεκτρικό δίπολο και τον τρόπο που εφαρμόζεται σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Η παρουσίαση περιέχει υλικό του Ανδρέα Κασσέτα.


ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

  • Κράτησε την αντίσταση του αγωγού σταθερή (R = 500 Ω) και παρατήρησε πώς διαμορφώνεται η ένταση του ρεύματος που τον διαρρέει όταν μεταβάλλεται η τάση στα άκρα του.
  • Κράτησε την τάση σταθερή στα 9 V και παρατήρησε πώς μεταβάλλεται η ένταση του ρεύματος στο κύκλωμα όταν συνδέω σε αυτό αγωγούς διαφορετικής έντασης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΑΣΚΗΣΕΙΣ


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ


O νόμος του Ohm

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: