Το πείραμα του Έρστεντ κι εφαρμογές

Το πείραμα του Έρστεντ κι εφαρμογές

Μαγνητικά αποτελέσματα: μαγνητικό πεδίο κυκλικού αγωγού

Η ανακάλυψη πως το ηλεκτρικό ρεύμα συνδέεται με μαγνητικά φαινόμενα υπήρξε καθοριστική για την ανθρωπότητα. Σηματοδοτεί τη γέννηση του ηλεκτρομαγνητισμού. Στην ουσία παρείχε έναν αποτελεματικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έδωσε μία πραγματικά μεγάλη ώθηση στην εξέλιξη του τεχνολογικού πολιτισμού.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ


ΕΝΟΤΗΤΑ 3 — Ηλεκτρική Ενέργεια

ΕΝΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΥ


Στις 21 Ιουλίου 1820, μια εντυπωσιακή επιστημονική ανακοίνωση ήρθε να ταράξει τα νερά. Το Ηλεκτρικό Ρεύμα εξέτρεπε μία μαγνητική βελόνη που αρχικά ήταν προσανατολισμένη παράλληλα προς αυτό. Η πατρότητα της ανακοίνωσης ανήκει στον Hans Chris­t­ian Oer­sted (1777–1851), καθηγητή Φυσικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Δημοσιεύτηκε σε άρθρο με τίτλο πειράματα σχετικά με την επίδραση ηλεκτρικού ρεύματος στη μαγνητική βελόνη

πείραμα Έρστεντ - Μαγνητικά αποτελέσματα ηλεκτρικού ρεύματος

Το διάσημο πείραμα του Oer­sted. Η μαγνητική βελόνη της πυξίδας εκτρέπεται, κάθε φορά που παρατηρείται μεταβολή στην ροή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την πεποίθησή του ότι το Μαγνητικό Πεδίο με κάποιον τρόπο συσχετίζεται με τον ηλεκτρισμό, είχε εκφράσει ο Oer­sted ήδη από το 1812. Την παρατήρηση του φαινομένου πραγματοποίησε το 1819, σε διάλεξη με θέμα την επίδραση χημικών φαινομένων στην μαγνητική κατάσταση του σιδήρου, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε το ιστορικό του πείραμασημειώνοντας τις αποκλίσεις μιας μαγνητικής βελόνας τοποθετημένης κοντά σε ένα σύρμα από λευκόχρυσο, κάθε φορά που άνοιγε και έκλεινε το Ηλεκτρικό Κύκλωμα. Ο Oer­sted συνέχισε στα πειράματά του, διαπιστώνοντας επίσης την απόκλιση ενός σύρματος που διαρρέεται από ρεύμα, όταν είναι ελεύθερο να κινηθεί, από έναν μαγνήτη.

Η ανακάλυψη της απόκλισης της μαγνητικής βελόνας από έναν αγωγό που διαρρέεται από ρεύμα, οδήγησε στη γέννηση του Ηλεκτρομαγνητισμού.

Πείραμα Έρστεντ - μαγνητικά αποτελέσματα ρεύματος

Η σπουδαιότητα του άρθρου του Oer­sted, παρόλο που ήταν κυρίως ποιοτικό και δεν περιελάμβανε καμία μαθηματική αναπαράσταση του φαινομένου, αναγνωρίστηκε αμέσως, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκε σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Αρκετοί επιφανείς ερευνητές προχώρησαν άμεσα σε πειραματικές έρευνες των αλληλεπιδράσεων ηλεκτρικών ρευμάτων και μαγνητών, δημιουργώντας τον σκελετό, πάνω στον οποίο θα χτιζόταν το νέο ηλεκτρομαγνητικό οικοδόμημα της Φυσικής.

Πηγή: Ιστορική Εξέλιξη Ηλεκτρομαγνητισμού

ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (Φύλλο Εργασίας)


Το ακόλουθο φύλλο εργασίας είχε ως αφετηρία αντίστοιχο φύλλο που έχει εκπονηθεί από το ΕΚΦΕ Ηλιούπολης. Είναι κατάλληλα τροποποιημένο για τη Γ’ Γυμνασίου.

ΒΙΝΤΕΟ


  • Το πείραμα του Έρστεντ

Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να παρακολουθήσεις το πείραμα της εκτροπής μίας μαγνητικής βελόνας από το μαγνητικό πεδίο ευθύγραμμου ρευματοφόρου αγωγού (πείραμα Έρστεντ).

  • Ηλεκτρομαγνήτης

Πώς μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» το γεγονός πως όταν ένας αγωγός διαρρέεται από ρεύμα δημιουργεί γύρω του ένα μαγνητικό πεδίο; Η πιο απλή εφαρμογή είναι αυτή του ηλεκτρομαγνήτη.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d